graving vliegtuig

Opgraving vermist vliegtuig uit Tweede Wereldoorlog begonnen

In het Limburgse gemeente Echt-Susteren is op 16 september 2019 begonnen met de opgraving van een in 1944 neergestort Brits oorlogsvliegtuig. De graafoperatie zal een aantal weken in beslag nemen. Vermoedelijk zullen de gravers naast het vliegtuig zelf, ook de 4 tot nu toe vermiste inzittenden terugvinden. 

Op zoek naar inzittenden

Het vliegtuig waar naar gezocht wordt is een  Short Stirling W7630 MG-M bommenwerker van The Royal Airforce (RAF) die in september 1944 neerstort tijdens een vlucht van Duitsland naar Groot-Brittannië. Het vliegtuig wordt neergeschoten door vijandig vuur en komt neer in een weiland. In totaal zijn er 8 mensen aan boord. 2 hiervan weten te ontkomen met een parachute, 2 overlijden ter plekke en worden begraven, maar de 4 anderen worden nooit teruggevonden. Deze mensen zijn vermoedelijk nog aan boord van het voertuig.

Zoeken naar select aantal vliegtuigen

De opgraving in Echt-Susteren is uniek en de eerste in een reeks van meer van dit soort acties. In 2018 maakt het Rijk 15 miljoen euro vrij voor de zoektocht naar 30 tot 50 oorlogsvliegtuigen die tussen 1939 en 1945 neerstorten boven Nederland. In totaal zijn er in die tijd 5500 vliegmachines op Nederlandse bodem terecht gekomen, waarvan 250 in de jaren 60 worden geborgen. Dat betekent dat er nog ruim 5000 vliegtuigen in de grond liggen. Lang niet al deze vliegtuigen herbergen menselijke resten, waardoor er slechts gezocht wordt naar de exemplaren waarvan dit wel zeker is. Voor de nabestaanden van vermiste militairen uit de Tweede Wereldoorlog betekent de bergingsactie dat zij eindelijk hun overleden familieleden kunnen begraven.

Het vliegtuig op de foto boven dit artikel is niet het type waar nu in Echt-Susteren naar wordt gezocht.

(Bron: Trouw, archief, ANP)

Geef een antwoord

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Waarom wordt er een verkeerd vliegtuig afgebeeld? … Is het zo moeilijk om de juiste afbeelding te tonen bij een verhaal? Afgebeeld is een Mosquito, een tweemotorige jacht bommenwerper. De Havilland Mosquito was een vliegtuig gemaakt uit multiplex, waardoor het moeilijk zichtbaar was op de radar.