Anne Frank

Nieuw onderzoek naar verrader Anne Frank

Op 4 augustus 1944 wordt Anne Frank opgepakt nadat haar familie is verraden. Anno 2017 is het nog steeds niet duidelijk wie de familie Frank heeft aangegeven bij de bezetter. Om hier verandering in te brengen, is er een speciaal onderzoeksteam bezig met een nieuw onderzoek.

Wie heeft haar verraden?

Het heropenen van dit onderzoek is een idee van de Nederlandse filmmaker Thijs Bayens, die zich tijdens een fietstocht over de Amsterdamse grachten opeens afvraagt: “Wie heeft Anne Frank eigenlijk verraden?” Als hij thuiskomt, gaat hij op onderzoek uit en concludeert hij al snel dat deze zaak nooit is opgelost. Omdat hij, en met hem vele anderen met hem, graag een antwoord op deze vraag willen, is er nu een speciaal team bezig met het onderzoeken van deze zogenoemde ‘cold case’. Dit team heeft onder meer toegang tot de archieven van het Holocaust Museum in New York en de Anne Frank Stichting. Het onderzoek wordt geleid door voormalig FBI-agent Vince Pankoke en bestaat verder uit 19 andere onderzoekers uit verschillende landen.

Speciale computersoftware

Het is niet de eerste keer dat experts erachter proberen te komen wie Anne, vader Otto, moeder Edith en haar zus Margot heeft aangegeven bij de sicherheitsdienst, maar al deze onderzoeken leveren geen resultaat op. Bayens denkt dat het heel waarschijnlijk is dat het team in 2019 – 75 jaar na Anne’s arrestatie- wél weer wie het heeft gedaan. “We zijn nu 6 maanden bezig en hebben software ontwikkeld waar we alle data uit archieven kunnen inladen. Daarmee kunnen we snel verbanden leggen en bijvoorbeeld nieuwe links zoeken tussen personen”, zegt Bayens tegen de NOS. Een unicum, want: “Het is nog nooit geprobeerd om al die data samen te brengen.” Inmiddels zijn de eerste resultaten binnen en die zijn boven verwachting, aldus Thijs Bayens.

Zwaarbeschadigde documenten

Dit succes is mede te wijten aan teruggevonden nazi-documenten waarin mogelijk staat vermeldt wie het politiebureau belde met de ‘gouden tip’ over de familie Frank. De Duitse bezetter houdt dit tijdens de Tweede Wereldoorlog keurig bij, maar er is altijd gedacht dat de formulieren met informatie over Anne en haar gezin verloren zijn gegaan. Dit blijkt dus niet zo te zijn, want ze zijn in zwaarbeschadigde staat teruggevonden in CIA-archieven. Op dit moment wordt er geprobeerd om de bestanden digitaal te herstellen, zodat ze weer goed leesbaar zijn.

Helpen?

Hoewel er al veel informatie is, kan het team altijd meer gebruiken. Bent of kent u iemand die het onderzoeksteam op weg kan helpen? Kijk dan op coldcasediary.com. Op deze Engelstalige site kunt u informatie delen met de onderzoekers. Vindt u dit lastig? Vraag dan of iemand u kan helpen met het noteren van de info.

(Bron: NOS, De Wereld Draait Door, coldcasediary.com)

Geef een antwoord