Duur 04:52
Gepubliceerd op 10 oktober 2018

Nationale Actiedag: Nederland helpt Sulawesi

Op woensdag 10 oktober 2018 is er een nationale actiedag voor het Indonesische eiland Sulawesi. Verschillende radiozenders en televisieprogramma’s besteden de hele dag aandacht aan de ramp. Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor de Nationale Actie van Giro555 Nederland helpt Sulawesi.

Op de actiedag  Nederland helpt Sulawesi is ruim 6 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan het Indonesische eiland Sulawesi. In totaal is de stand hiermee op 11,2 miljoen euro uitgekomen. Dat is gisteren in het televisieprogramma Pauw bekendgemaakt.

Belpanel

Om 12.00 uur is de aftrap van de actiedag in Beeld en Geluid in Hilversum. De radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 en FunX besteden de hele dag aandacht aan de ramp. Een belpanel met bekende en minder bekende Nederlanders zit belangeloos klaar om telefoontjes van donateurs te beantwoorden. Publiek is welkom vanaf 12.00 uur. Er zijn optredens van onder andere Nick & Simon en Trijntje Oosterhuis. Ook andere BN’ers als Wilfried Genee doen mee aan de actie. Genee geeft een masterclass sportjournalistiek en liefhebbers kunnen racen tegen Tom Cornel en Robert Doornbos.

Giro555

Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur NPO: “De schade die de aardbeving en tsunami op Sulawesi hebben veroorzaakt is enorm en deze ramp verdient alle aandacht. Noodhulp is hard nodig en daarom zullen alle NPO-radiozenders en televisienetten woensdag verslag doen van de actie van Giro555. Hiermee kunnen we ons publiek informeren en hopelijk motiveren om geld over te maken op Giro 555.”

Voorlopig eindbedrag

Het eindbedrag van de actiedag wordt om 23.15 uur bekendgemaakt in het televisieprogramma Pauw op NPO1. Mensen die zelf een actie houden voor Giro555 kunnen het geld dat ze op deze manier inzamelen woensdag inleveren bij Beeld en Geluid in Hilversum.

66.000 huizen verwoest, meer dan 2.000 doden

Het officiële dodental van de aardbeving en tsunami op Sulawesi is gestegen tot boven de 2.000. Tot nu toe is bekend dat 66.000 huizen zijn verwoest. Het gebied is nog steeds moeilijk begaanbaar. Lokale hulpverleners van de organisaties achter Giro555 zijn in het getroffen gebied en bieden hulp. De ramp heeft zich voltrokken in het noordwesten van het eiland en heeft onder meer een groot deel van de stad Palu verwoest. Op het Indonesische eiland worden mogelijk nog 5000 mensen vermist.

Nederland helpt Sulawesi in MAX-programma’s

In de tv-programma’s van MAX wordt er ook aandacht besteedt aan de actiedag voor Sulawesi. In Tijd voor MAX wordt er live geschakeld met Dionne Stax in Beeld & Geluid te Hilversum. Daar is een belpanel aanwezig waar mensen naartoe kunnen bellen om een donatie te doen. Dionne geeft in de uitzending de laatste stand van zaken door.

In Hallo Nederland wordt er ook live geschakeld met Dionne Stax én is er aandacht voor de vele particuliere hulpacties die er op 10 november worden georganiseerd. De verslaggever bezoekt er een aantal.

U ziet Tijd voor MAX elke werkdag rond 17.10 uur op NPO 2. Hallo Nederland is elke werkdag rond 19.254 uur te zien op NPO 2.

(Bron: ANP, Giro555)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer