Duur 45:36
Gepubliceerd op 4 mei 2019

Gerrit van der Veen: kunstenaar en verzetsman

In de MAX 2Doc: Gerrit van der Veen duikt Gerrit Jan Wolffensperger in het verleden van zijn vader Gerrit van der Veen. Zijn vader is kunstenaar en verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kunstenaarsverzet

Gerrit Jan Wolffensperger (74 jaar) is fotograaf, jurist en oud-politicus. En hij is geboren gedurende de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader is Gerrit Jan van der Veen (1902-1944): leidende figuur in het kunstenaarsverzet. Er zijn straten naar Van der Veen vernoemd, er is veel over hem geschreven en hij heeft de Persoonsbewijzencentrale opgericht. Ook pleegt hij met zijn verzetsvrienden overvallen op het Amsterdamse Bevolkingsregister, op de Landsdrukkerij in Den Haag en ook op het Huis van Bewaring aan de Weteringsschans. Maar in oorsprong is Gerrit van der Veen kunstenaar.

Mythe

Gerrit van der Veen werd gefusilleerd, 2 maanden voordat zoon Gerrit Jan geboren wordt. Voor Gerrit Jan is zijn vader geen mens, maar een mythe. Daarom gaat hij in de documentaire onderzoeken wie zijn vader eigenlijk is en was: de man die hij nooit gekend heeft.

In de documentaire vertelt Gerrit Jan Wolffensperger de geschiedenis van zijn vader Gerrit van der Veen door onder meer in de briefcorrespondentie tussen zijn vader en moeder te duiken, en spreekt hij met familieleden over het verleden van zijn vader, gaat hij naar het voormalig atelier van zijn vader, het Stadsarchief in Amsterdam en bezoekt hij de Eerebegraafplaats in de Kennemerduinen, als ook de plek waar Gerrit van der Veen – en vele andere verzetslieden – ter dood zijn gebracht tijdens de oorlog.

De documentaire 2Doc: Gerrit van der Veen is te zien op zaterdag 4 mei 2019 om 18.55 uur op NPO 2.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer