Efteling

Efteling viert 65e verjaardag

Het is feest in de Efteling. Op 31 mei 2017 bestaat het park precies 65 jaar. Van een sprookjespark tot attractiepark…

65 jaar Efteling in Efteling Museum

Met een jubileumtentoonstelling in het Efteling Museum wordt afgetrapt naar de komende maanden waarin allerlei activiteiten op het programma staan om de 65e verjaardag van de Efteling te vieren. In het museum zijn door de jaren heen allerlei schatten verzameld, zoals ontwerpen van de sprookjes en attracties van de beroemde Efteling-ontwerpers Anton Pieck en Peter Reijnders. Ook zijn er allerlei weetjes te ontdekken over bijvoorbeeld Roodkapje, Pinokkio, Fata Morgana en de Python.

Efteling

Illustrator Anton Pieck bij één van zijn creaties in de Efteling.

10 sprookjes

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar 65 jaar geleden opent de Efteling met 10 sprookjes. Zoals Doornroosje, Sneeuwwitje en Vrouw Holle. Een toegangskaartje kost op de dag van de opening op 31 mei 1952 80 cent oftewel 0,36 eurocent. Generatie na generatie geniet nog steeds van deze eerste bezienswaardigheden, maar het park heeft niet stil gestaan. Door de jaren heen zijn er steeds aansprekende attracties bij gekomen, waardoor het park veel bezoekers weet te blijven trekken. Wat oorspronkelijk een sprookjesbos is, is uitgegroeid tot een waar attractiepark.

Efteling

Efteling

Efteling

Populaire attracties

Als het sprookjespark eind jaren 70 wat minder populair begint te worden begint  de omwenteling naar het huidige attractiepark. In de jaren 80 worden attracties toegevoegd zoals de Python, de wildwaterbaan Piraña en de Bobbaan. Elke paar jaar daarna verschijnen nieuwe populaire publiekstrekkers, zoals Fata Morgana, Droomvlucht, De Vliegende Hollander en Baron 1898. Later dit jaar opent de nieuwste attractie, Symbolica. Het park heeft daarmee een ferme blik op de toekomst.

Efteling

Foto: ©Efteling

Best bezochte attractiepark

De Efteling voert al jaren de lijst van best bezochte dagattracties in Nederland aan. In 2016 is het park goed voor 4,7 miljoen bezoekers, evenveel als in 2015. Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam staan op de tweede en derde plaats met respectievelijk 2,2 en 2 miljoen bezoekers. Ter vergelijking, in 1952 begon de Efteling met 222.000 bezoekers.

Efteling

(Bron: ANP, De Efteling, Omroep Brabant, RTLZ)

Geef een antwoord