Duur 34:45
Gepubliceerd op 6 januari 2016

De succesjaren van Jan Marijnissen

In Recht van Spreken van woensdag 6 januari staat Jan Marijnissen centraal, jarenlang de grote man van de Socialistische Partij. De oud SP-frontman blikt samen met presentator Elles de Bruin terug op zijn tomeloze inzet voor de partij. Marijnissen kende veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten, vooral op het gebied van zijn gezondheid.

Een stapje terug

5 jaar geleden stopte Marijnissen bij de SP als fractievoorzitter en afgelopen november hing hij ook zijn partijvoorzitterschap aan de wilgen. “Als je iets groots tot stand wil brengen, de SP tot een grote partij maken, dan heeft dat een prijs. Als ik vanaf dag één in mijn leven had gezegd, alles voor de gezondheid en de gezondheid voor alles, dan weet ik het niet hoor”, aldus Marijnissen. Hij kreeg de afgelopen 4 jaar 2 maal een hartaanval en ook een hernia. Daarom besloot hij een stapje terug te doen.

Successen zonder regeringsdeelname

In 1969 was Marijnissen met zijn 23 jaar het jongste raadslid ooit. Intussen is hij al meer dan 40 jaar actief voor de partij. Hij werd geprezen om zijn inzet voor de arme kant van Nederland. Ook stond Marijnissen bekend om zijn ‘onparlementaire taalgebruik’. Onder leiding van de SP boekte hij velen successen, met 2006 als hoogtepunt; een verkiezingswinst met 25 zetels. Marijnissen noemt de opmars “verslavend en inspirerend”, maar tot een regeringsdeelname kwam het nooit.

Schrijnende verhalen

In deze aflevering van Recht van Spreken komt onder andere zijn dochter Lilian, ook actief bij de SP, aan het woord. “Als hij op tv was geweest, stond de telefoon roodgloeiend bij ons. Allemaal mensen met schrijnende verhalen.” Ook zien we oud-hoofdredacteur Sjuul Paradijs en Jan Mulder voorbij komen. Volgende week donderdag 14 januari is schrijver Jan Siebelink te gast in Recht van Spreken.

Recht van Spreken met Jan Marijnissen, woensdag 6 januari, 21.13 uur, bij MAX op NPO 2

Geef een reactie

Reactie

    Rob075 says:

    Van een afstand gezien (want ik kan hem niet persoonlijk) een man die volgens mij maar (leeft) leefde voor een ding en daar geen concessies aan deed. Sociale solidariteit , eerlijk en betrouwbaar? proberen te zorgen dat een ieder de zelfde rechten heeft en de weegschaal van verhouding tussen arm en rijk minder doorslaggevend de rijke kant op zou vallen. Ik geloof dat dhr. Marijnissen goed aan de Nederlandse weg heeft proberen te timmeren.
    Chapeau!
    Alleen begrijp ik de huidige partijpolitiek van de SP niet zo dus… Wat de boer niet kent..

Bekijk ook

Meer