Duur 35:10
Gepubliceerd op 14 januari 2016

39 romans en een verfilming voor Jan Siebelink

Het levensverhaal van Jan Siebelink is donderdagavond 14 januari te zien in Recht van Spreken. De 77-jarige schrijver kijkt samen met presentator Elles de Bruin terug op zijn werk en leven. Het succes van zijn boeken streelt zijn ijdelheid en maakt zijn leven zinvol. “Ik bied mensen blijkbaar troost.”

Zekerheid

In 1975 verscheen zijn eerste boek en 39 romans verder is hij het schrijversvak nog steeds niet beu. “Zolang ik bezig ben, heb ik het gevoel dat ik niet weggenomen kan worden.” Schrijven geeft Siebelink het gevoel dat hem niets kan overkomen. Hij vertelt ook over het hiernamaals en het oordeels Gods, dat hij vreest. “God is bezig de rekening over mij op te maken nu ik een zekere leeftijd heb. Ik weet niet wat hij allemaal meetelt.”

Knielen op een bed violen

Het boek Knielen op een bed violen is de best verkochte roman van na de oorlog. In februari verschijnt de verfilming met Barry Atsma en Noortje Herlaar in de hoofdrollen. Recht van Spreken laat fragmenten van de film zien. Siebelink waardeert de moeite die Atsma nam voor zijn rol. “Hij belde mij soms een kwartier voor hij een scene op ging nemen met de vraag of mijn vader bepaalde schietgebedjes had. Dan sms’te ik wat hij kon zeggen”.

De specht

In de aflevering komt ook Jeroen Siebelink, de zoon van Jan, aan het woord. Hij vertelt dat zijn vader thuis “de specht” werd genoemd, omdat hij altijd zat te tikken. Naast familie vertelt ook journalist en vriend John Jansen van Schalen over hun jeugd als zonen van kleine dorpse middenstanders. “We zijn altijd bang dat we er eigenlijk niet bij horen in de grote wereld.”

Recht van Spreken met Jan Siebelink, donderdag 14 januari, 21.13 uur, bij MAX op NPO 2

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer