Afscheid van Muhammad Ali

Bokslegende Muhammad Ali maakt alles mee in zijn leven. Van grootse sportprestaties tot 4 huwelijken, tot een slepende ziekte en een veroordeling tot een gevangenisstraf. Zijn afscheid is ook groots, met 22.000 aanwezigen en sprekers als Bill Clinton.

Septische shock

Een dag nadat Ali met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis wordt opgenomen, overlijdt hij op 3 juni 2016 op 74-jarige leeftijd. Een woordvoerder van de familie meldt dat de drievoudig wereldkampioen zwaargewicht uiteindelijk door een septische shock om het leven is gekomen en dat hij niet heeft geleden.

Begrafenis

Ali wordt begraven in zijn geboorteplaats Louisville, Kentucky. De afscheidsplechtigheid, met een imam als voorganger, is openbaar toegankelijk en wordt gehouden in een basketbalarena die ruim 22.000 mensen kan herbergen. Iedereen is welkom bij de uitvaart, heeft woordvoerder Bob Gunnell namens de familie laten weten: “Muhammad was een wereldburger en de familie weet dat de wereld om hem rouwt.”

Sprekers

ali_smith2

Muhammad Ali met Will Smith.

De uitvaart wordt voorafgegaan door een processie. Acteur Will Smith en voormalig bokskampioen Lennox Lewis dragen samen met een aantal anderen de kist. (Smith speelt de rol van Muhammad Ali in de film die over de bokskampioen is gemaakt. Het levert de acteur naast een Oscar-nominatie ook een vriendschap op met de bokser.) De optocht voert de kist met het stoffelijk overschot van Ali door zijn geboortestraat, de buurt waar hij opgroeit en eindigt op de plek waar hij als Olympisch kampioen in 1960 wordt gehuldigd. Oud-president Bill Clinton, sportpresentator Bryant Gumbel en vriend Billy Crystal zullen spreken. Aansluitend zal het lichaam van Muhammad Ali worden bijgezet op de begraafplaats Cave Hill.

Legendarisch

Ali, bijgenaamd ‘The Greatest’, is legendarisch door onder meer zijn imposante techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring. We duiken nog 1 keer in zijn leven…

Cassius Marcellus Clay

Op 17 januari 1942 wordt Muhammad Ali in Louisville, Kentucky geboren als Cassius Marcellus Clay. 12 jaar later, in 1954, maakt hij zijn debuut als amateurbokser en op 5 september 1960 wint hij een gouden Olympische medaille in halfzwaargewicht, tegen de Pool Zbigniew Pietrzykowski. Dat jaar maakt hij op 29 oktober zijn profdebuut.

Moeilijke jaren

Op 25 februari 1964 bekeert Cassius zich tot de islam en verandert hij zijn naam in Muhammad Ali. Nadat hij de dienstplicht weigert verliest hij op 28 april 1967 zijn bokslicentie en worden zijn wereldtitels afgenomen. Op 25 juni van dat jaar wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 10.000 dollar. Ali blijft na het betalen van het geldbedrag op vrije voeten. Het duurt erna tot 11 september 1970 tot de schorsing wordt opgeheven en hij weer mag profboksen. Na een gedwongen pauze van ruim 3 jaar verslaat Ali na zijn comeback op 26 oktober 1970 Jerry Quarry.

Successen

Op 30 oktober 1974 wordt Ali voor de 2e keer wereldkampioen. In de 8ste ronde verslaat hij George Foreman met een knock-out. Een jaar later, in 1975, verschijnt zijn boek ‘The Greatest – my own story’. Zijn 3e titel als wereldkampioen (WBA) behaalt hij op 15 september 1978, na een overwinning op punten tegen Spinks. In 1979 kondigt Ali op 27 juni zijn afscheid als bokser aan en geeft hij zijn WBA-titels terug. Zijn afscheid duurt niet heel lang, want op 2 oktober 1980 maakt hij ondanks waarschuwingen van medici zijn comeback, tegen wereldkampioen Larry Holmes. Holmes geeft na 11 ronden op en Ali incasseert 8 miljoen dollar. Met een nederlaag na 10 ronden tegen Trevor Berbick stopt Ali op 11 december 1981 dan toch definitief als profbokser.

Parkinson

In 1984 krijgt Ali de prognose ziekte van Parkinson te horen, waar hij dus ruim 30 jaar aan lijdt. Zijn laatste publieke optreden dateert van april 2016, hij bezoekt dan een benefietgala in Arizona voor zijn Muhammad Ali Parkinson Center.

Geëerd

Ali blijft een geliefd en actief publiek figuur nadat hij zijn bokscarrière heeft beëindigd. Op 22 juli 1996 heeft hij de eer om de Olympische vlam te ontsteken bij de openingsceremonie van de Spelen van Atlanta. In 2000 wordt Ali uitgeroepen tot sportman van de eeuw en op 11 januari 2002 krijgt hij een ster op de Walk of Fame in Hollywood. In 2005 krijgt hij de Otto-Hahn-Vredesmedaille in goud en de vrijheidsmedaille van de Verenigde Staten. Op 14 september 2012 wordt hij bekroond met de vrijheidsmedaille voor zijn maatschappelijke betrokkenheid. De bokser laat zich vaak uit over maatschappelijke vraagstukken, zoals de rassenkwestie of de oorlog in Vietnam.

De huwelijken

ali_vrouw

Ali met zijn vrouw Lonnie Williams.

Muhammad Ali heeft 9 kinderen (zeven dochters en twee zonen) uit 4 huwelijken. Op 4 augustus 1964 treedt hij voor de 1e keer in het huwelijk, met fotomodel Sonji Roi. Op 10 januari 1966 scheidt het stel alweer. Muhammads 2e huwelijk is op 17 augustus 1968. Hij trouwt dan met Belinda Boyd, van wie hij in januari 1977 scheidt. Datzelfde jaar trouwt hij op 19 juni met Veronica Porsche. Op 11 april 1986 scheidt hij van haar en op 19 november 1986 trouwt hij met zijn grote liefde Lonnie Williams. Met haar heeft hij 1 kind, dat ze geadopteerd hebben, hun zoon Asaad Amin.

Rudi Lubbers

De enige Nederlandse bokser die ooit in actie komt tegen Muhammad Ali is Rudi Lubbers. Dat gebeurt op 20 oktober 1973 in Jakarta. Ali bereidt zich destijds voor op een 2e gevecht met Joe Frazier. De partij tegen Lubbers is een soort opwarmertje. Maar Lubbers laat zich moeilijker aan de kant zetten dan Ali van tevoren denkt. Ali wint de wedstrijd uiteindelijk op punten.

Reacties op Ali’s overlijden

Barack Obama zegt in een schriftelijke verklaring: “Muhammad Ali was niet alleen een geweldige vechter in de ring. Hij vocht voor rechtvaardigheid, hij heeft gevochten voor ons. Ali was de grootste. Punt.”

Myke Tyson, ook een grote naam in de bokswereld, zegt: “God is zijn kampioen komen halen. Tot ziens grote meneer.”

Voor Arnold Vanderlyde, die namens Nederland 3 keer brons won op de Olympische Spelen, komt het nieuws ook als een harde klap. “Hij was mijn held, mijn alles.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie