100ste geboortedag Wim Sonneveld: zijn mooiste liedjes

Het Dorp, Catootje, Daar is de Orgelman en Margootje: zomaar wat nummers uit het repertoire van cabaretier en zanger Wim Sonneveld. Tijdens zijn leven heeft hij behoorlijk wat klassiekers geschreven. Vandaag, 28 juni 2017, is zijn 100ste geboortedag. Ter ere daarvan bundelen wij zijn beste muzikale werken.

Daar is de orgelman

Sonneveld is in 1917 in Utrecht geboren en begint in de jaren 30 met zingen en acteren. Hij heeft vrij snel succes en wordt na de Tweede Wereldoorlog gezien als onderdeel van De Grote Drie van het Nederlands cabaret. De andere 2 zijn Toon Hermans en Wim Kan. Naast theatervoorstellingen, stort Sonneveld zich ook op het schrijven en zingen van liedjes. In totaal brengt hij meer dan 30 singels uit tot zijn dood in 1974. Een van de eerste is Daar is de orgelman, die hij opvoert als zijn personage Willem Parel. Het nummer stamt uit 1954

Catootje

In 1963 is het liedje Catootje een hit voor Sonneveld. Het nummer staat in maart van dat jaar bovenaan de hitparade van muziekblad Muziek Parade. In die tijd is dit na Muziek Expres het grootste muziekblad van Nederland. Catootje komt uit de tv-show Doe es was, meneer Sonneveld.

Margootje & In een ruituigje

Onder het mom ‘beter goed gepikt dan slecht zelf gemaakt, werkt Sonneveld vaak samen met tekstschrijvers. Een van hen is Annie M.G. Schmidt. Zij heeft verschillende liedteksten voor hem geschreven, waaronder die van Margootje. Ook Op de step en In een rijtuigje zijn van haar hand. Dat laatste nummer zingt hij samen met acteur Leen Jongewaard. Het liedje komt voor in het tv-programma Ja zuster, nee zuster.

Het dorp

De bovengenoemde liedjes zijn bekend, maar Sonnevelds allerbekendste is natuurlijk Het dorp. Dit is geschreven door zijn levenspartner Friso Wiegersma en gaat over diens geboortedorp Deurne. Wiegersma en Sonneveld zijn tot Sonnevelds dood in 1974 bij elkaar gebleven. Op 27 juni 2017 is de bundel Niemand dan wij verschenen, met daarin de brieven die de 2 naar elkaar hebben geschreven.

100 jaar Wim Sonneveld

Op 28 juni 2017 wordt het eerste deel uit de het vierluik 100 jaar Wim Sonneveld uit. Hierin duikt cabaretier Richard Groenendijk in het leven van Sonneveld. Het AVROTROS-programma begint om 20.35 uur op NPO 2.

Wat vindt u het mooiste liedje van Wim Sonneveld?

(Bron: ANP, de Volkskrant)

Geef een reactie