toon hermans

100 jaar Toon Hermans

Vandaag is het precies een eeuw geleden dat Toon Hermans in Sittard geboren werd. Hoewel de cabaretier in 2000 overleed weet hij de mensen nog altijd te boeien en te vermaken en rondom zijn 100ste verjaardag worden er allerlei speciale activiteiten georganiseerd.

Sittard

In Sittard zelf zijn ze er al maanden mee bezig. Zoon Maurice Hermans presenteert vanavond een avond, waar wordt ingegaan op de Sittardse wortels en inspiratiebronnen van zijn vader. De Hermans-expositie in het voormalige V&D-gebouw in de stad heeft al meer dan 10.000 bezoekers getrokken, is met een maand verlengd tot eind januari en wordt uitgebreid. Eerst met een kamer waar mensen hun herinneringen aan Toon kunnen achterlaten en later met een hoofdstuk over de relatie van de artiest met het carnaval.

toon hermans

Toon-wandeling

Op radio en tv zijn er speciale programma’s, er is een Toon-wandeling en in Carré, waar Hermans zeker 550 een uitverkocht huis had, was op 12 december een ode aan de artiest, 100 jaar TOON. Collega’s van naam en faam zongen zijn werk, anderen haalden herinneringen op en Toon-biograaf Jacques Klöters liet bijzondere opnamen zien. Het gala is op oudejaarsdag op televisie te zien.

toon2

Toon Hermans Award

Tijdens het gala in Carré is de vijfde Toon Hermans Award uitgereikt, aan Paul van Vliet en Freek de Jonge. Het is een onderscheiding voor het in stand houden van de artistieke nalatenschap en het gedachtegoed van de entertainer. Vanwege de honderdste geboortedag van Toon besloot de organisatie de prijs aan 2 artiesten toe te kennen. De Jonge en Van Vliet kregen de prijs mede vanwege hun vriendschap die ze met Hermans onderhielden.

toon hermans

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Ruigrok says:

    Toon was een van de grootste mensen in mijn leven vanaf 1947/48
    Zie mijn weblog >Weerhier.50plusser.nl< daar heb ik deze week een artikel over hem geplaatst….