Duur 01:04
Gepubliceerd op 5 augustus 2019

We zijn er Bijna!: van Vukovic naar Dobrilovina

In de derde aflevering van We zijn er Bijna! reist het gezelschap door Crna Gora, zwarte bergen, beter bekend als Montenegro. Het sinds 2006 onafhankelijke Montenegro staat bekend om zijn prachtige natuur. Sommigen zeggen zelfs de mooiste landschappen van de Balkan. Bij aankomst leren de reizigers de gastvrijheid van de Balkan kennen; er wacht een ontvangst met hapjes en drankjes. De volgende dag staat er een jeepexcursie naar een boerderij waar de tijd heeft stilgestaan op het programma. Het gras wordt hier nog met een zeis bewerkt.

Een herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Mediterrane klimaat

Montenegro grenst aan Kroatië, Bosnië Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. Het westen van het land ligt aan de Adriatische zee. Door het mediterrane klimaat is het van mei tot en met september vaak mooi weer. Ook de wintersport liefhebber kan hier zijn hart ophalen. Maar het land staat vooral bekend om zijn natuurschoon zoals het nationale park Durmitor het grensmeer van Skadar en de baai van Kotor. En hoewel het (nog) niet tot de Europese Unie hoort, kunt u er wel met de euro betalen.

Dobrilovina

De reis begint in het noorden van Montenegro, in Dobrilovina. Het stadje is voornamelijk bekend om het klooster en ligt aan de linker over van de Tara rivier, de langste rivier van Montenegro. Het klooster heeft te lijden gehad en is sinds de oprichting in 1592 verschillende keren geplunderd, vernietigd en ook weer gerenoveerd.

Dobrilovina

Nationaal park Durmitor

De reis vervolgt naar het nationaal park Durmitor. Het Durmitor berggebied is deel van de Dinarische Alpen, het gebergte dat de landen Albanië, Bosnië Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië met elkaar verbindt en staat sinds 1982 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het park bevat bergen, bossen, meren en de Tara Kloof waar de Tara rivier doorheen stroomt. Dit is met 80 kilometer lang en 1.300 kilometer diep de diepste kloof van Europa en na de Grand Canyon de grootste ter wereld. In het filmpje boven aan de pagina, krijgt u een goed beeld van het prachtige uitzicht over de Tara Kloof!

Nationaal park Durmitor

Zabljak

De uitzichten in het park zijn overweldigend. Bergtoppen, sneeuwtongen, bergmeren en scherpe kloven. Het Durmitormassief telt maar liefst 48 toppen hoger dan 2000 meter. In het hart van het park ligt het stadje Zabljak wat door 23 bergtoppen wordt omringd. In de jaren 70 en 80 is het stadje een populair skigebied. Tegenwoordig is het toeristisch vooral interessant door Črno jezero, het zwarte meer.

Črno jezero, het zwarte meer

Route en reisverhalen

Petra en Willem begeleiden dit jaar de reis door de Balkan. In een filmpje stellen zij zich graag aan u voor. En bent u ook zo benieuwd hoe Martine zich voorbereid op de reis? In een filmpje laat ze dat zien. De route en reisverhalen van de reis door de Balkan, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering 3 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 5 augustus 2019 om 21.25 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer