Duur 03:00
Gepubliceerd op 12 augustus 2019

We zijn er Bijna!: Albanië

In aflevering 4 van We zijn er Bijna! is de groep in Albanië. De kampeerders staan in het noorden op een camping aan een groot meer, vlakbij de stad Shkodër. Op het programma staat ook een tweedaagse wandelexcursie in de bergen voor de fitte deelnemers. De wandeling gaat naar het bergdorp Teth in de Albanese bergen, een woest en onherbergzaam gebied. In het extra filmpje krijgt u een rondleiding door één van de kerkjes in Teth.

Een herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Albanië

Albanië ligt aan de Adriatische- en Ionische zee en grenst met de klok mee aan Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland. Er wonen iets meer dan 3 miljoen mensen waarvan de meeste in de hoofdstad Tirana wonen. Het land heeft een Mediterraan klimaat. De zomers zijn droog en heet, de winters mild en vaak nat. In de bergen zijn de winters streng en de zomers mild.

Tirana

De hoofdstad Tirana

Het land leidt lange tijd een afgesloten bestaan. Dit wordt mede veroorzaakt door het dictatoriale regime van Enver Hoxha. Wanneer hij midden jaren 80 overlijdt ‘opent’ het land zich. Dit is helaas van korte duur, want nog geen 10 jaar later, in 1997, ontstaan er rellen door de ineenstorting van het financiële systeem in Albanië. Veel Albanezen verliezen hun geld door dubieuze investeringen. Wat volgt wordt ook wel de Albanese anarchie van 1997 genoemd. Een tijd waarin chaos en wetteloosheid het land voor enige tijd in de greep houdt. In de jaren 90 wordt ook Albanië getroffen door de Bosnische Burgeroorlog. Pas na 2001 lukt het de Albanezen om het land langzaam weer op te laten bloeien. Sindsdien worden er in de grote steden en kustplaatsen hotels gebouwd en staan de deuren open voor toeristen uit de hele wereld.

Rozafa Kasteel

De reizigers bezoeken het Rozafa Kasteel, een middeleeuwse burcht die door de eeuwen heen een belangrijke strategische functie heeft vervuld. Het kasteel ligt in Shkodër op een 130 meter hoge rots. Het kasteel is altijd een belangrijke plek geweest. Dit komt door de strategische ligging aan het meer van Shkodër, omgeven door de rivieren Bunë en Drin. In het kasteel bevindt zich een museum. Hans heeft een grote fascinatie voor kastelen, ruïnes en burchten. Hij maakt er 3D-animaties van. Een hobby die best een beetje uit de hand gelopen is, want hier gaat enorm vele tijd inzitten. Hij heeft inmiddels zelfs een officiële opdracht gekregen: het 3D-animeren van een kasteel in Valkenburg. In een extra filmpje legt hij uit hoe het in zijn werk gaat.

Rozafa kasteel

De ruïnes van het Rozafa kasteel

Shkodër

De stad Shkodër ligt aan de zuidoostelijke hoek van het Meer van Shkodër, het meer dat deels ook in Montenegro ligt. Het is de derde grootste stad van Albanië met iets meer dan 135.000 inwoners. Shkodër is een van de oudste steden van Europa. Een gezichtsbepalende gebouw is de Sheik Zamil Abdullah Al-Zamil Moskee. De moskee is relatief nieuw en gebouwd na de atheïstische tijd van Albanië. Enver Hoxha roept het land tussen 1967 en 1990 uit tot de eerste atheïstische staat. Alle kerken en moskeeën worden gesloopt en geestelijk leiders worden gedwongen hun ambt af te staan. Pas na het overlijden van de dictator is er weer begonnen met het bouwen van godshuizen. Naast de moskee staat het museum Muzeo Popullor, waar historische foto’s en schilderijen tentoon worden gesteld.

Shkodër

Shköder, uitzicht vanaf het Rozafa kasteel

Teth

Een gedeelte van de groep doet mee aan een tweedaagse wandelexcursie in de bergen naar het bergdorp Teth, onderdeel van het Nationale Park. Het bergdorp ligt in een woest en onherbergzaam gebied en is te bereiken via een 25 kilometer lange onverharde weg. Het is een tocht van 4 uur rijden. De weg ernaartoe is ruig met niet-geasfalteerde delen zonder vangrails met diepe afgronden. Maar het dorp Teth is de barre tocht waard. In het filmpje boven aan de pagina is nog een rondleiding door een van de kerkjes in het bergdorp te zien.

Teth

Teth

Route en reisverhalen

Petra en Willem begeleiden dit jaar de reis door de Balkan. In een filmpje stellen zij zich graag aan u voor. En bent u ook zo benieuwd hoe Martine zich voorbereid op de reis? In een filmpje laat ze dat zien. De route en reisverhalen van de reis door de Balkan, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering 4 van We zijn er Bijna! is te zien op 12 augustus 2019 om 21.25 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reactie

  1. Reaktie says:

    Hallo, ik heb net aflevering vier bekeken en vraag me af of u de playlist van de achtergrondmuziek voor mij heeft. Vooral wanneer de groep in het dorpje Teth is.
    Bij voorbaat dank

Bekijk ook

Meer