Duur 02:17
Gepubliceerd op 4 juli 2016

Middeleeuwse pracht in Burgos

Op 860 meter hoogte aan de rivier de Arlanzón ligt de Spaanse stad Burgos. De stad telt 8 bruggen en ligt aan de pelgrimsroute Santiago de Compostella. Een van de blikvangers is de Kathedraal van Burgos. 

Middeleeuwse pracht

Tussen de 10e en 15e eeuw is Burgos de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk van Castilla-Leon. Door de gunstige ligging aan de Camino, de weg naar Santiago de Compostella, en het monopolie op de handel in merinowol, ontwikkelt de stad zich in de middeleeuwen van militair gehucht naar een krachtige commerciële stad. In de stad is nog veel van de middeleeuwse pracht bewaard gebleven. Bijzondere gebouwen zijn onder andere de Mudejar Boog van San Esteban en de gelijknamige gotische kerk. Hierin bevindt zich ook het Reredos Museum.

Kathedraal van Burgos

De bouw van de aan Maria gewijde Kathedraal van Burgos begint in 1221. De kerk wordt na 9 jaar in gebruik genomen. Maar hij is niet af. De definitieve oplevering is in 1567. Een verbouwing van maar liefst 330 jaar! Sinds 1984 staat de Kathedraal van Burgos op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de enige kathedraal in Spanje die op de lijst staat.

De kathedraal is gebouwd op de top van een Romaanse tempel naar een Normandisch Frans, gotisch model. De geschiedenis van de gotische kunst wordt in deze kathedraal samengevat in de architectuur en unieke collectie kunstwerken, waaronder de koepel met sterrenhemel, schilderijen, koorgestoelte, retabels, graven en glas-in-loodramen. Onder het koepelgewelf ligt het grafmonument van de Spaanse ridder El Cid Campeador, de bekendste zoon van Burgos, en zijn vrouw Doña Jimena. Aan de noordzijde van de kathedraal bevindt zich de escalada dorada, de gouden trap uit de renaissancetijd. Een ander historisch kunstwerk is de Papamoscas. Een beeld dat zijn mond stipt op elk uur open doet op het geluid van de bellen.

Openingstijden: van 19/3 tot 31/10 van 09.30 – 18.30 uur en van 1/11 tot 18/3 van 10.00 – 18.00 uur.

Tip: maak eens een wandeling langs de oevers van de Arlanzón. Een geweldige plek om de ​​gevarieerde keuken van Burgos te ontdekken in een van de vele restaurantjes.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen. Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Op maandag 4 juli 2016 bezoekt de groep kampeerders in We zijn er Bijna! naast de Kathedraal in Burgos, Bilbao en het Guggenheim Museum.

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer