auto's op de weg

Meer auto’s en bestelbusjes op de weg, maar minder kleurrijk

Het zal u gezien de drukte op de wegen niet verbazen dat er in het afgelopen jaar weer meer voertuigen bij zijn gekomen. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt ons land begin 2019 maar liefst 12,7 miljoen voertuigen waarvan 8,5 miljoen personenauto’s. En wie denkt dat we een kleurrijk volk zijn op de weg heeft het mis, want uit het onderzoek blijkt ook dat het kleurenpalet op de weg steeds saaier wordt.

Meer bedrijfswagens

Met de aantrekkende economie is ook het aantal bedrijfsauto’s op de weg toegenomen. In een jaar tijd is dit wagenpark met 3 procent gegroeid. Verreweg de meeste bedrijfswagens zijn bestelbusjes. Daar rijden er in Nederland ruim 900.000 van rond. Maar ook de wagen met oplegger is in populariteit toegenomen. Het aantal stijgt in het afgelopen jaar met 4 procent naar ruim 80.000.

88 procent in bezit van particulieren

Ook het aantal personenauto’s is in het afgelopen jaar toegenomen. Er rijden ruim 8,5 miljoen auto’s op de Nederlandse wegen. De meeste auto’s, 88 procent, zijn in bezit van particulieren. Dat aantal is gestegen net als het aantal auto’s op naam van bedrijven. Volgens het onderzoek heeft de helft van de Nederlanders van 18 jaar of ouder een auto op zijn of haar naam staan. De meeste autobezitters hebben 1 auto, ruim 80 procent, de rest 2 auto’s of meer.

Auto gaat langer mee, motor het langst

Wie om zich heen kijkt op de weg ziet een behoorlijk nieuw wagenpark rondrijden. Toch is de gemiddelde leeftijd van een personenauto 11 jaar. In 2009 zijn personenauto’s gemiddeld 9 jaar oud. De technische vooruitgang speelt hierin een belangrijke rol. Een tweedehands auto uit 2009 is technisch een stuk beter dan destijds een auto uit eind jaren 90. Van alle wegvoertuigen heeft de motorfiets begin dit jaar de hoogste leeftijd, gemiddeld 21 jaar.

Grijs, grijs en nog eens grijs

Waar we dan weer niet zo in variëren is in kleur. Bestaat in 2003 de top 3 van meest voorkomende kleuren nog uit blauw, zwart en rood, in 2019 is de top 3 respectievelijk grijs, zwart en blauw. In 2003 is ons wagenpark sowieso kleurrijker. Het aandeel groene auto’s is dan nog 14 procent, nu is dat 4 procent. Rode auto’s gaan van 19 naar 7 procent. Ook auto’s op naam van bedrijven variëren niet veel in kleur. De populairste kleuren zijn ook in die categorie grijs en zwart. Op plek 3 staat daar de kleur wit. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat reclame, belettering, op wit beter zichtbaar is.

Elke minuut een Volkswagen verkocht

In Nederland voert al jaren Volkswagen de lijst met beste verkochte auto’s. Op nummer 2 en 3 staan Opel en Peugeot, die elkaar overigens in de afgelopen maanden afwisselen. Het blad Autoweek houdt sinds 1983 de verkoopcijfers per automerk in Nederland bij. In die lijst staat Opel op nummer 1 gevolgd door Volkswagen en Ford. Volkswagen is niet alleen populair in Nederland, maar ook ver daar buiten. Uit cijfers van het automerk blijkt dat er wereldwijd al 45 jaar elke minuut ergens op de wereld een Volkswagen wordt verkocht.

(Bron: CBS/AD/Autoweek/Autoblog)

Geef een antwoord