Duur 02:29
Gepubliceerd op 20 september 2022

Martine in gesprek met gebarentolk Marja: “Er waren vroeger zo weinig tolken, ik reisde het hele land door”

In We zijn er Bijna! 2022 trekken 24 gepensioneerde echtparen in een georganiseerde groepsreis met caravan of camper dwars door de Spaanse binnenlanden. In 33 dagen doen ze 13 campings aan, te beginnen aan de Costa Verde aan de noordkust. Martine van Os reist mee en volgt de belevenissen van de vakantiegangers. Een van die vakantiegangers is Marja. Martine sprak met haar in de kathedraal van Cuenca. 

Gebarentolk

Martine spreekt Marja in de kathedraal van Cuenca. De kathedraal roept bij Marja herinneringen op. Ze heeft jaren op zondagen in de kerk getolkt als gebarentolk. De vader van Marja is doof geboren, dus zij komt al vroeg in aanraking met gebarentaal. Maar de vorm die zij thuis leert is beperkt. Pas als zij 32 is, is er een opleiding en die rondt Marja af. En omdat er dan nog niet zoveel gebarentolken zijn in Nederland, brengt het Marja in alle uithoeken van het land.

Uiteindelijk leidt Marja nieuwe gebarentolken op en heeft zij, de voor ons nu zo bekende, tolk Irma Sluis ook in haar mentorgroepje gehad. Aan Martine laat Marja zien hoe je de prachtige afbeeldingen in de kathedraal in gebarentaal uitdrukt.

Over We zijn er Bijna!

In vrijheid en met plezier reizen en bewegen is niet aan leeftijd gebonden. Daarom volgt MAX met We zijn er Bijna! reislustige 50-plussers die onder deskundige begeleiding nieuwe gebieden verkennen. Op een onbezorgde manier wordt er in groepsverband met eigen camper of caravan een kampeerreis gemaakt.

Wilt u de route volgen? Kijk dan op de routekaart en op de overzichtspagina is nog veel meer te zien. Of kijk alle afleveringen van We zijn er Bijna! terug.

 

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer