Duur 02:37
Gepubliceerd op 18 juli 2016

Fátima

Tot 1917 is de Portugese stad Fátima het een onbekend dorp in de gemeente Ourém. Maar nadat  3 herderskinderen, Jacinta, haar neef Francisco en nicht Lúcia, getuigen zijn van een serie verschijningen van de Heilige Maagd Maria, verandert de stad in een bedevaartsoord. Deze religieuze gebeurtenis verandert voorgoed de geschiedenis van Fátima.

Erkenning

De Kerk reageert in eerste instantie terughoudend. Maar de verschijning van de Heilige Maagd Maria wordt door de bevolking gekoesterd. Het duurt nog tot 1930 voor de verschijningen door de bisschop van Leiria worden erkend. Vanaf dan ontwikkelt Fátima zich van dorp, naar gemeente. In 1997 krijgt het de status van stad.

Johannes Paulus II

De wereldwijde bekendheid van Fátima is vooral toegenomen tijdens het pausdom van Johannes Paulus II. Hij is openlijk vereerder van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima. De paus komt in 1982 naar Fátima als dank nadat hij een jaar eerder een aanslag heeft overleefd. In 2000, tijdens zijn derde bezoek aan het bedevaartsoord, kondigt hij de zaligverklaring aan van Jacinta en Francisco. Aan deze 2 herdertjes wordt door het Vaticaan een wonder van genezing toegewezen.

Jaarlijks bezoeken duizenden gelovigen het bedevaartsoord. Er wordt zelfs gezegd dat het plein voor de Santuário de Fátima 2 keer zo groot is als het plein voor de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Santuário de Fátima

Pelgrims die vanaf Lissabon naar Fátima willen lopen, kunnen de Caminho do Tejo volgen. Met een gemiddeld looptempo van 25 kilometer per dag, loopt u deze route in 5 dagen. De weg loopt via landwegen of wegen met weinig verkeer.

Op de website van het Santuário de Fátima vindt u informatie over de dagelijkse ceremonies. Hier leest u ook meer over de diensten ter ondersteuning van de bedevaarders en over het nationaal netwerk van wandelwegen die naar Fátima leiden.

Paus Franciscus bezoekt in 2017 Fátima. Ook paus Franciscus is een groot vereerder van Onze Lieve Vrouw van Fatima. Kort na zijn verkiezing stelde hij zijn pontificaat onder haar bescherming. In 2017 is de viering speciaal, want dan is het precies een eeuw geleden dat de Heilige Maagd Maria in Fátima verscheen.

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen. Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Op maandag 18 juli 2016 gaan de kampeerders in We zijn er Bijna! naar Fátima en brengen ze een bezoek aan Nazaré en beleven de fado.

(Bron: Visit Portugal)

Bent u wel eens in Fátima geweest?

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer