Duur 03:50
Gepubliceerd op 4 juli 2016

Bilbao en het Guggenheim-effect

Van smerige industriestad naar een moderne, leefbare en florerende stad: Bilbao. De stad in het noorden van Spanje ondergaat in de jaren 90 een ware metamorfose. Belangrijkste verandering is de komst van het Guggenheim Museum. Het zorgt voor een waar Guggenheim-effect.

Bilbao

Bilbao is met ruim 500.000 inwoners de grootste stad van de Spaanse regio Baskenland en ligt aan de rivier Nervión. Het was ooit de belangrijkste stad van de Baskische economie vanwege de staalindustrie en de scheepswerven. Maar in de jaren 80 komt de stad in een enorme economische crisis terecht. De industrie gaat onderuit en de stad loopt leeg.

Om Bilbao weer leefbaar te maken wordt in de jaren 90 de stadsvernieuwing in gang gezet. Bilbao krijgt een metro, ontworpen door Norman Foster, en een tram, de Eusko Tran. Gebouwen worden gemoderniseerd en wijken opgeknapt. Inmiddels wonen in de regio Bilbao, dat is met de voorsteden erbij geteld, bijna een miljoen mensen.

Kathedralen en pleinen

Voor de hervormingen in Bilbao heeft de Baskische regering een veelbelovend plan bedacht. Ze willen het Guggenheim Museum naar de stad halen. Het is een grote gok, want in tijden van crisis en werkloosheid staat niet iedereen te springen om miljoenen te investeren in cultuur. De Baskische overheid houdt voet bij stuk, mede dankzij de overtuigingskracht van museumdirecteur Juan Ignacio Vidarte. De komst van het museum in 1997 zorgt voor een definitieve verandering, het zogenaamde Guggenheim-effect. Langzaam transformeert het ooit industriële Bilbao zicht tot een moderne, leefbare en culturele stad.

Naast het Guggenheim Museum zorgt ook het congrescentrum Palacio Euskalduna voor een belangrijke ontwikkeling in de stad. De vele congressen zorgen begin jaren 90 voor een explosieve groei van het aantal hotels en een enorme toestroom bezoekers.

Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de mercado de la Ribera, een overdekte markt aan de rand van het historische centrum. Plaza Nueva is een prachtig plein gelegen in het midden van de stad. Museo de Bellas Artes de Bilbao is een van de belangrijkste musea van Spanje voor de schone kunst.

De Santiago kathedraal ligt op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De tempel is gebouwd ter ere van de apostel Jacobus (Santiago in het Spaans). Op verschillende wanden in de kathedraal zijn in de loop der jaren teksten en figuren getekend door de pelgrims. De basiliek van Begoña heeft ook een belangrijkste plaats in Bilbao. Het dankt haar naam aan de tijd dat zeelieden terugkwamen van zee over de rivier Nervión. De basiliek was het eerste dat zij zagen. Bij het zien van de basiliek begonnen de mannen direct te bidden, dankbaar dat zij de thuishaven hadden bereikt.

Het Guggenheim Museum

Met een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter, schubvormige titanium platen op het dak en glazenwanden die speciaal zijn ontworpen om de kunstwerken te beschermen tegen zonlicht, is het Guggenheim een kunstwerk op zich.

Het gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Frank Gehry. Het hart van het museum is het atrium. De tentoonstellingsruimtes zijn onderverdeeld in 19 galerijen en allen rond het atrium georganiseerd. Het museum is goed toegankelijk, ook als u rolstoelafhankelijk bent. Openingstijden: ma, di, woe, vrij, zo, geopend van 10.00 – 17.45 uur. Op zaterdag is het Guggenheim Museum geopend van 10.00 – 19.45 uur. Donderdag gesloten.

Tip: op zaterdag geldt vanaf 17.45 uur Pay what you wish. Vanaf dat tijdstip mag u betalen wat u wilt!

Op MAX Vandaag kunt u op de interactieve kaart de reis volgen. Hier vindt u ook extra informatie en fragmenten over de bezienswaardigheden die de groep bezoekt!

Op maandag 4 juli 2016 bezoekt de groep kampeerders in We zijn er Bijna! naast Bilbao en het Guggenheim Museum, de Kathedraal in Burgos.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer