Insect van het jaar verkiezing

Welk insect wordt ‘Insect van het Jaar’? Breng uw stem uit!

Het zanddakje, de waterschorpioen, de grootschrijver, de kikkerbillenbijter en de veenmol. Misschien kent u ze of heeft u er nog nooit van gehoord, maar deze insecten maken allemaal kans om Insect van het Jaar te worden. Het gaat namelijk niet goed met de insecten en dus verdienen ze extra aandacht. Daarom organiseert insectendeskundige en entomoloog Aglaia Bouma deze verkiezing.

Slecht gesteld met de insecten

Het is al langer bekend dat het niet goed gaat met de insecten in ons land. En dat is zorgelijk, want insecten zijn van groot belang. Insecten zorgen voor een leefbare wereld, ze zijn onderdeel van de hele keten en die is van belang voor een gezonde biodiversiteit. Om het belang van de insecten onder de aandacht te brengen heeft entomoloog Aglaia Bouma in samenwerking met de Taxon Foundation een verkiezing uitgeschreven voor de Insect van het Jaar.

Insect van het Jaar-verkiezing

Van alle 20.000 insectensoorten die er in Nederland bestaan zijn er 5 uitgekozen waar mensen op kunnen stemmen. Het zijn niet de vlinders, bijeen en libellen waar u op kunt stemmen. “Het werd tijd om andere insecten eens in het zonnetje te zetten”, aldus Bouma. “De 5 genomineerden hebben alle 5 prachtige eigenschappen waardoor ze allemaal uniek zijn.” De 5 insecten zijn gekoppeld aan een bekende Nederlander die ambassadeur van de insect is.

De genomineerden

  • Het zanddakje met als ambassadeur Shiela Saltalsing. Het zanddakje is een jonge schietmot. Schietmotten lijken een beetje op nachtvlinders. Na het paren zet de vrouwelijke schietmot haar eitjes af in het water. En dat worden dus zanddakjes.
  • De waterschorpioen met als ambassadeur Pieter Derks. Hij doet denken aan een schorpioen door zijn staart die omhoog steekt en zijn grijparmen., maar het is een wants. Hij woont in het water en met zijn staat haalt hij onder water adem, als een soort snorkel.
  • De kikkerbillenbijter met als ambassadeur Asha ten Broeke. Het is een mug, maar hij bijt geen mensen maar kikkers. Normaal komen muggen op warmbloedige wezens af die CO2 produceren, op mMensen dus. Maar deze mug heeft een minder goed reukorgaan waardoor hij mensen niet goed kan opsporen. Hij heeft wel een goed gehoororgaan en komt op het kwaken van kikkers af.
  • Het grootschrijvertje met als ambassadeur Peter Middendorp. Het grootschrijvertje ziet meer lagen. Ze hebben namelijk ogen die gespleten zijn. Hierdoor kunnen ze met de bovenste laag van hun ogen boven water kijken. Dus valt er een lekker hapje op het water dan eten ze die op. Maar ze kunnen ook onder water kijken. Hierdoor kunnen ze andere prooien in de gaten houden.
  • De veenmol met als ambassadeur Willemijn Veenhoven. Veenmollen kunnen prachtig zingen. Daarmee lokken de mannetjes de vrouwtjes. Maar nu denkt u natuurlijk; ze zitten onder de grond, dat horen de vrouwtjes toch helemaal niet? Daar hebben ze iets op gevonden. Ze maken hoornvormige holtes/openingen, waardoor het geluid wordt versterkt. Zodat de vrouwtjes toch weten waar ze moeten zijn!

U kunt tot vrijdag 7 april 2022 22.00 uur uw stem uitbrengen op 1 van de 5 genomineerden op de site van Insect van het jaar 2022. Op deze pagina is nog meer informatie te vinden over de genomineerde insecten. Aglaia Bouma is over de verkiezing op 7 april 2022 te gast in Tijd voor MAX.  Ook in De MAX! wordt op 7 april 2022 aandacht besteedt aan deze verkiezing. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 17.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

En de winnaar is…

… de waterschorpioen. Hij kreeg maar liefst 53 procent van de stemmen. Aglaia Bouma maakte de winnaar zaterdag 11 april 2022 bekend in het NPO Radio 1 Journaal.

(Bron: Aglaia Bouma/Tax Foundation. Foto: de kikkerbillenbijter/Tax Foundation)

Geef een reactie