Vandaag is het bijna 17 uur lang licht!

We beleven vandaag weer de langste dag van het jaar. Tussen zonsopkomst en zonsondergang kunnen we dit jaar in totaal 16 uur en 46 minuten van het licht genieten. En dat werkt uitstekend op ons humeur, als we de onderzoeken mogen geloven.

Astronomische zomer

Met de recordlengte aan regenval gisteren leek de zomer ver weg, maar vandaag is dan toch echt de astronomische zomer begonnen. En we kunnen er tot en met 20 september van genieten. De dag met de vroegste zonsopkomt hebben we inmiddels achter de rug. Dat was afgelopen vrijdag het geval en de meest late zonsondergang staat voor aanstaande vrijdag gepland. Moet het zonnetje alleen wel meerwerken.

Midzomernachtfeesten

Gisteravond vond op het noordelijk halfrond om 22.34 uur de zonnewende plaats. Op dat moment staat de zon recht op de aarde en wordt het op de noorpoolcirkel niet donker. Rondom dat moment vieren veel Noord-Europese landen uitbundige midzomerfeesten. Dat gebeurt al vele eeuwen lang en de oorsprong is te vinden in de tijd van de Vikingen. Tegenwoordig is het in landen als Zweden en Denemarken een feest dat net zo belangrijk is als kerst. In Zweden wordt er onder andere haring gegeten en worden er meibomen aangeplant en in Denemarken worden er vreugdevuren ontstoken. Bij ons wordt er op kleine schaal aandacht aan besteed.

Humeur

Extra zonlicht heeft volgens recent onderzoek van de universiteit van Pennsylvania een positief effect op het humeur. Met het oog op de extra lange dag vandaag zouden we dus goed in ons hum moeten zijn.

Gaat dat voor u op, merkt u dat de langere dagen een positief effect op uw humeur hebben?

(Bron: ANP)

Geef een reactie