boswachter

Mishandelde boswachters baren Staatsbosbeheer zorgen

In het weekend van 12 en 13 mei 2018 is er voor de 2e keer in korte tijd een boswachter fysiek mishandeld. Onacceptabel, vindt Staatsbosbeheer en daarom wil de beheerder maatregelen nemen. 

Mishandelingen in 2018

In 2018 is al 3 keer een boswachter mishandeld. In april gebeurt dit nadat een boswachter in Brabant 2 recreanten aanspreekt op hun gedrag en een bon uitschrijft. De 2 worden vervolgens agressief en gaan de boswachter te lijf, wat hem een gebroken enkel oplevert. In mei is het weer raak, dit keer in recreatieschap IJsselmonde in Zuid-Holland. Hie ziet de boswachter een groep jongeren een vuurtje stoken in een gebied waar dit niet mag. Bovendien zijn zij met de scooter, terwijl dit gedeelte alleen toegankelijk is voor voetgangers. De groep wil het vuur doven en er vandoor gaan als zij de boswachter zien, maar dat weet hij te verhinderen. Daarna vallen er klappen.

Pepperspray, wapenstok en handboeien

Om dergelijke incidenten te voorkomen, wil Staatsbosbeheer maatregelen nemen. Boswachters door heel Nederland moeten uitgerust worden met een wapenstok, pepperspray en handboeien, maar justitie heeft tot nu toe alleen nog de wapenstok en de handboeien goedgekeurd.

Taken van een boswachter

Boswachters van Staatsbosbeheer hebben ieder een stuk land onder hun hoede waar zij toezicht op houden. Dat houdt niet alleen in dat zij de natuur in de gaten moeten houden, maar ook de recreanten. Zij dienen op te treden als mensen zich niet aan de regels houden en sommige boswachters zijn ook Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Een BOA is iemand die is is opgeleid om strafbare feiten op te sporen, bijvoorbeeld in de natuur of op het water. Zodoende kan een boswachter die BOA is ook bonnen uitschrijven.

(Bron: NOS, RTL, Statsbosbeheer, Politie)

Geef een reactie

Reactie

 1. loekdeleeuw says:

  Het mishandelen van een boswachter kan gewoon niet, maar het arrogante gedrag van sommige boswachters is ook niet goed.
  Maar het arrogante gedrag van staatsbosbeheer is verschrikkelijk, die willen gewoon niets aannemen van andere mensen en drijven hun zin gewoon door.
  Het beschermen van de ree- kalfjes in deze tijd is geweldig, maar dat moet je doen voor de dieren en niet voor de afschot vergunning van de jagers en het geld.
  Op Tv de rommel opruimen en daarna door de mensen van de WSW.
  De meeste boswachters van staatsbosbeheer komen niet uit hun auto om wat rommel op te ruimen maar nemen telefonisch kontact op met de WSW om door te geven waar de rommel zich bevindt.
  Geef ze geen handboeien e.d. ze zijn nu al de weg kwijt, straks gaan ze nog gepensioneerde mensen in de boeien slaan.