Duur 02:47
Gepubliceerd op 11 mei 2018

Help de Hoge Veluwe met het bekijken van hun foto’s

Het Nationale Park De Hoge Veluwe doet onderzoek naar het wild dat hier leeft en heeft daarvoor wildmonitoringssystemen die foto’s maken van de dieren. Dit levert zo veel foto’s op, dat ze onmogelijk allemaal bekeken kunnen worden. Om alle foto’s te kunnen analyseren, heeft het park het snapshot-project in het leven geroepen. Wat houdt dit project in?

Wijzer door beelden

In Het Nationale Park De Hoge Veluwe leven een een aantal dieren die vallen onder de categorie ‘wild’. De bekendste zijn de zogenoemde Grote Vier: het edelhert, de moeflon, het wilde zwijn en de ree. Met het wildmonitoringssysteem worden alle wilde dieren van het park goed in de gaten gehouden met het monitoringssysteem. Dit systeem bestaat uit een zeventigtal camera’s die door het park zijn opgehangen en foto’s maken van ieder dier dat voorbij komt en groter is dan een haas. Deze foto’s vormen een grote informatiebron, want hierop kunnen de medewerkers van het park zien hoe de dieren de beschikbare grond gebruiken. Eten ze bijvoorbeeld op bepaalde plekken meer dan op andere? En welke soort bebossing gebruiken zij het vaakst en vinden zij dus het prettigste?

100.000 foto’s

Op basis van wat te zien is op de foto’s kunnen aanpassingen gedaan worden, maar de medewerkers hebben geen tijd om alle 100.000 foto’s die er maandelijks binnenkomen te bekijken. Zonde, want misschien bevatten deze waardevolle informatie.

Meedoen?

Daarom roept de Hoge Veluwe de hulp in van het publiek. Via het zogenoemde Snapspot-project hoopt het nationale park vrijwilligers te vinden die de foto’s van de dieren willen bekijken. Lijkt dit u wat? Dan kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar snapshot@hogeveluwe.nl. Om deel te nemen, hoeft u geen verstand te hebben van natuur of de dieren die u zult zien op de foto’s, want alle deelnemers krijgen een scholingstraject.

(Bron: redactie Hallo Nederland, ANP, Nationale Park De Hoge Veluwe)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer