Duur 02:57
Gepubliceerd op 24 november 2016

André Donker over otters in het Naardermeer

Voor het eerst in meer dan 50 jaar is er begin november 2016 weer een otter gezien in het Naardermeer. Boswachter André Donker is bij Tijd voor MAX om erover te vertellen.

Uitgestorven

Onlangs schreven we al over het toenemende aantal otters in Nederland en nu blijkt de otter ook weer te zijn opgedoken in het Naardermeer. Een unicum, want het dier kwam er decennialang niet meer voor. Nadat de otter in Nederland was uitgestorven zijn er 2002 een aantal uitgezet in de Weerribben en de Wieden op de grens van Overijssel en Friesland. Inmiddels weet het dier ook andere natuurgebieden weer te vinden.

Faunapassage

De otter in het Naardermeer werd vastgelegd met een ‘cameraval’, meldde Natuurmonumenten eerder deze maand. De natuurorganisatie is opgetogen over de otter in het oudste beschermde natuurgebied van Nederland. Vooral omdat de otter is gefilmd bij de faunapassage tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen.

Verkeersslachtoffers

De nog vrij nieuwe passage bij het Naardermeer is een waterverbinding onder de weg door. “Het is goed nieuws dat de otter deze verbinding gebruikt, want er worden elk jaar te veel jonge otters doodgereden”, zegt de woordvoerster van Natuurmonumenten. Ook oudere otters worden helaas nog regelmatig doodgereden.

André Donker bij Tijd voor MAX

Bij Tijd voor MAX op donderdag 24 november 2016 is te zien dat André Donker een otteropvang bezoekt. Ook vertelt hij over maatregelen die genomen worden om het aantal ‘verkeersslachtoffers’ te verkleinen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer