Duur 02:37
Gepubliceerd op 20 februari 2018

Al 200 jaar meten met NAP

De hoogte van een berg, de waterstand of de hoogte van een gebouw? Het wordt in Nederland allemaal uitgerekend aan de hand van het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Deze standaard voor hoogtemeting wordt precies 200 jaar geleden ingevoerd en sindsdien zijn steeds meer landen het gaan gebruiken. 

Amsterdams Peil

We schrijven het jaar 1675, een jaar waarin Amsterdam wordt getroffen door een verwoestende overstroming. Naar aanleiding van deze heftige gebeurtenis bepaalt het stadsbestuur dat het niet langer zo kan: zij moeten het water beter onder controle krijgen. Om dit te bereiken meten zij in 1683 een jaar lang het waterpeil van de rivier het IJ. De gemiddelde zomervloed wordt aangenomen als nulpunt en wordt voortaan het Amsterdams Peil genoemd. Dit Amsterdams Peil geldt vanaf dat jaar als methode om de waterstand te meten in Amsterdam.

Ontstaan NAP

Lange tijd verlaat het NAP deze stad niet, maar in 1818 verandert dat. Koning Willem I hoort dat er vanuit de verschillende waterschappen behoefte is aan 1 meetmethode. Zodoende besluit de koning de meetmethode van Amsterdam te adopteren en het te hernoemen: het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is geboren en geldt voortaan als meetstandaard voor heel Nederland.  Een beslissing waar wij vandaag de dag nog steeds plezier van hebben, want zodoende kan het water beter onder controle worden gehouden en weten we welke gebieden in Nederland laag liggen en welke juist hoog. Erg handig, zeker voor een land waar het water zo aanwezig is als in Nederland.

Interesse vanuit Europa

Ook andere Europese landen zien het nut in van deze meetmethode. Zo is er in 1955 een Europees hoogtereferentienetwerk opgericht waarvoor NAP als basis geldt. Sindsdien hebben onder andere Duitsland en de Baltische staten het NAP overgenomen. Het is goed mogelijk dat in de toekomst alle EU-lidstaten het NAP als standaard gaan gebruiken, want de Europese Commissie heeft een voorstel gedaan voor het invoeren hiervan.

Hallo Nederland besteedt op 20 februari 2018 aandacht aan de ontstaan en de waarde van het NAP. U ziet Hallo Nederland om 16.15 uur op NPO 2.

(Bron: BNR, redactie Hallo Nederland, NOS)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer