19.000 kilo afval verwijderd tijdens strandschoonmaak

De jaarlijkse schoonmaakactie op de Noordzeekust heeft ruim 19.000 kilo afval opgeleverd. De rommel werd in 2 weken tijd verzameld door zo’n 2300 deelnemers, meld Stichting De Noordzee. De totale hoeveelheid verwijderd afval van de Boskalis Beach Cleanup Tour is aanzienlijk hoger dan tijdens de editie van 2015, toen de ‘vangst’ op 11.555 kilo uitkwam.

Opvallende vondsten

De meeste troep is afkomstig uit de maritieme sector, maar er zijn ook opvallende vondsten gedaan, aldus de stichting. Zo stuiten de vrijwilligers op flessenpost uit Engeland, een wc-bril, een koeienhuid, een Zwitsers zakmes, een bh en een wervel van een volwassen bruinvis. Dat er dit jaar vele duizenden kilo’s meer afval is opgehaald komt vooral door de weersomstandigheden. De hoeveelheid rommel is zee is namelijk al enige tijd stabiel.

Toekomst

“Vrijwel iedereen is het erover eens dat afval niet op het strand en in zee thuishoort. We moeten deze gedachte alleen nog verder weten om te zetten in verandering van gedrag, zodat dit soort opruimacties in de toekomst hopelijk niet meer nodig zijn”, zegt directeur Floris van Hest van de Stichting De Noordzee erover.

57.000 kilo afval in 4 jaar tijd

De opruimactie is dit jaar voor de 4e keer gehouden. Sinds de 1e editie in 2013 is er dankzij de hulp van 6335 vrijwilligers in totaal meer dan 57.000 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord