Wat verwachten we van 2016?

Op de valreep van 2015 vroegen we de leden van het MAX Opinie Panel hoe zij terugkijken op 2015 en wat ze verwachten van 2016. Men reageerde massaal en wij vinden het bijzonder om zo veel mooie, hartverwarmende maar ook zorgelijke verhalen van u te lezen. We delen deze verhalen dan ook graag met u.

Hoe kijkt u terug op 2015?

“In het MAX Magazine van 2014 staat in het thema Verborgen Verdriet mijn verhaal over ongewenst kleinkinderloos zijn. Dit interview heeft eind 2013 plaatsgevonden. In 2014 is mijn dochter toch opnieuw gaan proberen om zwanger te worden. Ik had echt alle hoop al opgegeven om ooit nog oma te worden. In 2015 is het grote wonder toch gebeurd en heb ik totaal onverwacht toch een kleinkind gekregen. Op 25 november 2015 werd mijn kleinzoon geboren, helemaal gezond en oh zo mooi. Ja ik weet het, maar echt hij is de allermooiste van de wereld. Al bij de 20 weken echo was ik helemaal verliefd. Als je dat voor de eerste keer meemaakt weet je niet wat je overkomt zo mooi, zo duidelijk en helemaal compleet terwijl het nog maar 12 cm is, ik heb er geen woorden voor. Gedurende de hele zwangerschap heb ik oneindig veel genaaid, gebreid, gehaakt en op alle mogelijk andere manieren van alles gemaakt. Ook de wieg waar mijn dochter zelf nog in gelegen heeft heb ik op nieuw bekleed. Wat is het heerlijk om zo’n jaar mee te mogen maken. Toen hij eenmaal geboren was, vroeg mijn zusje: “Hoe ruikt ie? Hoe voelt ie?” Ik kon alleen maar zeggen: “Ik heb er geen woorden voor, het is zo onbeschrijfelijk wat er met je gebeurt als je oma wordt. Het weten dat een piepklein deeltje van jezelf weer doorgegeven is in zo’n klein mensje is fantastisch.”” (T. Vliet)

“2015 was voor mij een heftig jaar. Na 48 jaar, 3 maanden en 17 dagen bij één werkgever te hebben gewerkt, ben ik met pensioen gegaan. Het is heerlijk. Ik ben echt tot de laatste snik doorgegaan met werken. Ik kwam op de dag van mijn pensioen terug van mijn laatste buitenlandse dienstreis. Met veel plezier geniet ik sinds 1 november van mijn vrije tijd. 2015 was dus ook een mooi jaar, omdat ik hier echt naar toe heb geleefd.” (H. Claessen)

“2015 was voor mij een jaar met leuke en minder leuke momenten. Leuk waren onder andere onze fietstochten op onze E-bikes in de Betuwe, Gelderland en Friesland. Minder leuk is mijn verbazing om de zwendel en het gehuichel in de politiek. Het sluiten van verzorgingstehuizen en het beknibbelen op de thuiszorg. Het is een schande! Het wordt in ons land een straf om oud te worden!” (A. de Vos)

Wat verwacht u van 2016?

“In april 2016 hoop ik met mijn dochter naar Nicaragua te gaan. Wij hebben daar 40 jaar geleden een jaar gewoond. Mijn man heeft altijd gezegd: als jij 65 wordt gaan we terug om de mensen waar we mee omgingen op te zoeken. We woonden midden tussen de bevolking en deze mensen hielpen ons met alles. Na ons vertrek bleef ik nog schrijven met hen, maar de oorlog destijds groeide roet in het eten. Helaas kreeg ik geen contact meer. Inmiddels is mijn man overleden dus ging de reis niet door. In maart word ik 70 en nu lukt het alsnog om daarheen te gaan. Mijn dochter die fotografe is, is daar inmiddels weer geweest en ze heeft de familie weer gevonden. Deze mensen waren zo blij haar te zien. Zelfs een kleindochter van hen is naar mijn oudste dochter vernoemd. We hebben weer met elkaar gebeld en gemaild, maar weer lukt het niet om goed contact te krijgen, dus gaan we ze zelf opzoeken. Ook mijn nieuwe partner wil ik graag kennis laten maken met de mensen die mij zo dierbaar zijn geworden. Ik kijk ontzettend uit naar deze reis.” (C. Viergever-van Beek)

“Ik hoop dat 2016 sowieso een beter jaar gaat worden dan 2015. Dat er weer hoop is voor mensen, die nu geen uitzicht hebben. Dat er in Syrië een akkoord zal worden bereikt en dat daar eindelijk vrede komt. Ook vind ik, dat er meer positief nieuws vermeld moet worden in de media, want we krijgen alleen maar slecht nieuws te horen. Er zijn ook heel veel goede initiatieven, zoals bijvoorbeeld de wandeling naar Parijs voor de klimaattop. En vooral ook wat er allemaal al bereikt is. Dat mensen op die weg door mogen gaan. Voor mezelf en mijn dierbaren hoop ik dat we gezond blijven en vooral dankbaar mogen blijven dat we in Nederland wonen.” (R. Verheul)

“Wat ik mooi vind is Omroep MAX. Het is een voorbeeld voor iedereen in deze maatschappij. Zorg voor de zwakken, de zieken, de ouderen. Ze laten aan Nederland zien wat sociaal zijn is, dat we er voor elkaar moeten zijn. Mijn wens is dat de politieke partij voor de ouderen dit gevoel overneemt en uitdraagt en dat ze bij komende verkiezingen een plek kunnen veroveren in de kamer. Fatsoensnormen en waarden moeten in 2016 terug in de maatschappij!” (L. Bussink)

Wat verwacht u van 2016?

Geef een reactie

Reacties (2)

    verontrust says:

    als we allemaal al was het maar 1x keer in 2017.misschien eerder. ons stemgedrag aanpassen dus 50+ stemmen is het bingo~! dan zijn we de grootste partij. helaas zijn ouderen (wij dus) niet bereidt om 1 keer over hun schaduw heen te springen. mensen wij worden door de vvd.pvda en met name D66 !! voor het lapje gehouden.

    alle cijfers over alle jaren van het

    verontrust says:

    AFGEBROKEN! vorige reactie, dus alle cijfers over alle jaren van het CPB zijn gewoon onjuist. ook in 2016 gaan wij in koopkracht achteruit. paar voobeelden: huur wordt tot 2 1/2 % hoger de toeslag is voor toeslag ontvangers maar 40% van de huurverhoging! dus 700 euro huur is 10 euro netto hoger!! weg AOW verhoging. gem lasten .waterschap provinciale opcenten worden meer. het water krijgt extra belasting. maar vooral gas wordt 5 a 6 cent per m3 duurder .terwijl de electra amper daalt! ook alle boodschappen e.d worden met inflatie percentage verhoogd. u pensioentje wordt minder door 0,05 hogere bel schijf en 0.65% hogere zvw premie! de hogere ouderen korting proviteren alleen aowérs met meer dan 5000 euro pensioen! alleenstaanden en aowérs zonder pensioen hebben daar niets aan! immers jaren lang konden zij de kortingen al niet verrekenen. wat wel interessant is omdat deze intact is gebleven .de specifieke zorgkosten! omdat deze stijgen.ivm eigen bijdrage wmo die flink omhoog gaat. is het interessant om zelf ! de huishoudelijke hulp te betalen! op onze facebook pagina verontrusteouderen zullen wij dat begin volgend jaar uitleggen! dit is door ons onderzocht en berekend en deskundigen hebben er over gebogen. het klopt helemaal .alleen moet u een indicatie wmo hebben,en u inkomen niet boven ongeveer 34000 bruto uitkomen! wordt vervolgd!