Treitervlogger woord van het jaar 2016

Het woord van het jaar 2016 is bekend. Van Dale nomineerde 10 woorden die streden om de titel en de meeste stemmen gingen naar treitervlogger.

100.000 stemmen

Er kon dit jaar worden gekozen uit brexodus, seniorenpardon, landarrest, sjoemelzaad, mediaweigeraar, thuisterrorist, plascontract, treitervlogger, pokémonterreur en trumpisme. Er is meer dan 100.000 keer gestemd en treitervlogger is uiteindelijk hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2016 geworden. Een treitervlogger is een videoblogger die filmpjes maakt van zijn vrienden terwijl ze ongein uithalen en waarbij de blogger ze zelfs stimuleert. Een voorbeeld is Ismail Ilgun, berucht om zijn opruiende video’s uit de wijk Poelenburg in Zaandam. De nummers 2 en 3 zijn respectievelijk pokémonterreur en trumpisme geworden.

Publieksnominaties

Daarnaast kon worden gestemd op de 5 categorieën: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Met elk 5 door het Nederlandse publiek genomineerde nieuwe woorden van 2016. Daarbij zijn de keuzes gevallen op:

  • Jongerentaal: duimpie
  • Lifestyle: samsonseks
  • Sport & amusement: hoodvlog
  • Economie: kwakkelbank
  • Politiek: pietenpact

Dagobertducktaks

Bij eerdere woorden van het jaar is de keuze onder andere gevallen op dagobertducktaks (2014), selfie (2013), project X-feest (2012) en tuigdorp (2011).

(Bron: ANP, woordvanhetjaar.vandale.nl)

Geef een reactie