Theaterbezoek steeds populairder

De Nederlandse theaters trekken weer een groter publiek. In 2015 zijn er in totaal 10,4 miljoen bezoeken gebracht aan voorstellingen, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Bijna 28.000 voorstellingen

Het aantal geprogrammeerde voorstellingen en concerten nam toe van 224 voorstelingen in 2014 naar 239 voorstelling per theater of concertzaal in 2015. In totaal waren er vorig jaar bijna 28.000 voorstellingen te zien. Het aantal bezoeken per voorstelling nam flink toe. Gemiddeld trok een podium dat bij de VSCD is aangesloten in 2015 88.501 bezoekers. In 2014 waren dat er ‘slechts’ 78.351.

Drempelverlagend

Opvallend is dat de podia erin slagen met minder subsidie toch goed te draaien. Directeur van de VSCD Hedwig Verhoeven: “Theaters en concertgebouwen intensiveren en verbreden hun programmering. Daarnaast optimaliseren ze ook het gebruik van het pand. Steeds meer podia zijn letterlijk en figuurlijk meer dan ooit geopend.” Theaters werken steeds meer samen met andere partijen, zoals lokale toneelgezelschappen, koren, fanfares of het onderwijs. “Hierdoor verlagen ze de drempel en bereiken ze een groter en diverser publiek,” aldus Verhoeven.

(Bron: ANP)

Geef een reactie