WhatsApp

Stuur nooit verificatiecodes door via WhatsApp als daarom gevraagd wordt

Vraagt één van uw contactpersonen via WhatsApp een verificatiecode door te sturen, doe dit dan niet. Radar waarschuwt dat cybercriminelen op deze manier toegang proberen te krijgen tot uw account, met alle gevolgen van dien.

Kwaadwillenden

Radar bericht over kwaadwillenden die een manier hebben gevonden om toegang tot WhatsApp-account te krijgen. Zij doen zich voor als één van uw contactpersonen en beweren dat een WhatsApp-verificatiecode per ongeluk naar u is verzonden. Vervolgens verzoeken ze u om die code naar hen door te sturen. Gaat u hier op in, dan hebben zij hierdoor toegang tot uw account.

Misbruik vertrouwensrelatie

Cybercrime-expert Elmer Lastdrager legt tegenover Radar uit dat uw WhatsApp-account gekoppeld is aan uw telefoonnummer. Als u uw telefoonnummer voor WhatsApp wilt wijzigen, dan moet u dat bevestigen met een code die u via een sms-bericht ontvangt. Als u die code doorstuurt, dan kunnen de criminelen uw WhatsApp-account gebruiken en zich vervolgens als u voordoen. Lastdrager: “Ze maken zo misbruik van de vertrouwensrelatie en kunnen bijvoorbeeld namens jou betaalverzoeken verzenden.”

Verificatiecode toch in handen van criminelen, wat nu?

Mochten cybercriminelen toegang hebben tot uw WhatsApp-account, dan adviseert Lastdrager de WhatsApp-app te verwijderen en opnieuw te installeren. Daarbij krijgt u een nieuwe verificatiecode om de toepassing aan uw nummer te koppelen. De consequentie is wel dat uw eerdere WhatsApp-gesprekken dan meestal worden verwijderd.

Bekijk ook onze eerdere berichten en Digitips over WhatsApp.

(Bron: Radar)

Geef een reactie