Spelshow Lingo na jaren van afwezigheid weer op tv

Na 5 jaar van afwezigheid, komt taalshow Lingo op 26 augustus 2019 weer terug op tv. De formule is vrijwel hetzelfde gebleven en zelfs jurylid JP is weer van de partij. 

De terugkeer van Lingo

In 2014 valt het doek na 25 jaar voor Lingo. Het programma kampt dan al lange tijd met tegenvallende kijkcijfers en moet uiteindelijk het veld ruimen. Een einde van een tijdperk, zo lijkt het, maar niets is minder waar. Op 26 augustus 2019 komt de show dus weer terug. Dit keer niet bij de TROS, de omroep die het als laatst uitzond, maar bij de commerciële zender SBS6. Voormalig BNNVARA-presentator Jan Versteegh gaat het presenteren en wordt daarmee de 5e presentator ooit van het programma. Lucille Werner (2005-2014), Nance Coolen (2000-2005) François Boulanger (1992-2000) en Robert ten Brink (1989-1992) gaan hem voor.

(Bijna) dezelfde formule, ander jasje

Hoewel het programma uitgezonden zal worden op een andere zender, blijkt de formule vrijwel hetzelfde. Er moeten nog steeds woorden geraden worden en ballen uit een afgedekte bak worden gepakt. Ook is jurylid JP weer van de partij. Toch zijn ook nieuwe elementen. Zo zitten er dit keer ballen met letters in de bak tijdens de eerste speelronde. Hoe die precies gebruikt gaan worden, zien we in de eerste aflevering. Daarnaast is ook het decor aangepast.

Over Lingo

De van oorsprong Amerikaanse taalshow Lingo wordt op 5 januari 1989 voor het eerst uitgezonden door de VARA. Aan Robert ten Brink de eer om het programma te presenteren. De producenten van het programma geven het in eerste instantie niet veel kans van slagen, maar al snel blijkt Lingo een doorslaand succes. Naarmate de tijd vordert wordt het programma steeds aangevuld met nieuwe onderdelen en komt het vaker op tv. Uiteindelijk is het elke werkdag op tv, eerst op Nederland 1 en later op Nederland 2.

Lingo

Robert ten Brink presenteert Lingo als eerste.

LINGO

In 1992 neemt François Boulanger het presentatiestokje over van Robert ten Brink. Eerstgenoemde is tot dan toe eindredacteur van het programma.

Teruglopende kijkcijfers

Hoewel Lingo het ontzettend goed doet, lopen de kijkcijfers rond 2005 terug. In 2006 is er al sprake van dat het programma verdwijnt, maar dit vertrek wordt afgewend na protest vanuit het publiek, tv-land en zelfs de politiek. In plaats daarvan verhuist het programma van Nederland 1 naar Nederland 2 en krijgt het ook een nieuw uitzendtijdstip, maar deze aanpassingen mogen niet baten. In 2014 wordt alsnog besloten de quiz van tv te halen. Naar de laatste aflevering – waarvan u een gedeelte hieronder kunt zien- kijken nog geen 300.000 mensen. De beeldkwaliteit van de video is niet zo best, maar de dankwoorden van toenmalig presentator Lucille Werner zijn prima te verstaan.

‘Lingo moet terugkomen’

Vanaf 2014 wordt er bijna jaarlijks gesproken over een terugkeer van Nederlands langslopend taalspelletje, maar het komt er nooit van. Tot 2019. De comeback van Lingo is op 26 augustus 2019 om 20.00 uur te zien op SBS6. Lucille Werner is in elk geval bijzonder blij met de terugkeer, want volgens haar vervult het programma een belangrijke maatschappelijke functie. Zo kunnen nieuwe Nederlanders het gebruiken om bun kennis van de Nederlandse taal te vergroten. “Lingo is altijd een erg belangrijk programma geweest als het gaat om de kennis van de Nederlandse taal. Het is heel laagdrempelig en voor een heel breed publiek toegankelijk”, zegt zij in 2018 hierover tegen RTL Boulevard. Naar verluidt heeft het programma koningin Máxima ook geholpen bij het leren van onze taal.

(Bron: RTL Boulevard, NU.nl, Het Laatste Nieuws, SBS, Televizier)

Geef een reactie