Silvia en Walter uit Bed & Breakfast aflevering 9.

Silvia en Walter uit Bed & Breakfast: “Mensen zijn op zoek naar in de watten gelegd te worden”

Een nieuw seizoen van het MAX-programma Bed & Breakfast is bezig. Hierin testen b&b-eigenaren elkaars accommodatie. In de 9e aflevering zijn Silvia en Walter te zien. Hoe kijken zij terug op hun deelname en de overnachtingen?

Vanuit de zorg naar een bed and breakfast

Silvia en Walter hebben allebei een aardige carrière in de zorg gehad. Maar na 25 jaar gooien ze het roer om en besluiten ze de plannen van een bed and breakfast naar voren te halen. Oorspronkelijk is het plan er pas na hun pensioen mee te beginnen. Maar de veranderingen in de zorg en vooral de beperkingen vanuit zorgverzekeraars maken dat ze niet meer de zorg kunnen leveren die ze graag willen.

“Een 6 is voldoende wordt gezegd, maar wij willen graag een 8 of 9 geven”, legt Walter uit. “Is dat de zorg die je je moeder zou geven? Nee, is ons antwoord.” Ze vechten tegen het systeem, maar besluiten te stoppen. Ze gaan op een andere manier voor mensen zorgen.

De zoektocht naar een pand en een flinke verbouwing

Ze zoeken 3 jaar naar het juiste pand. Ze komen uit in Zuid-Holland, bij een oud pand uit 1650. Op het moment van kopen is het in slechte staat, met weinig voorzieningen en faciliteiten. “1,5 jaar hebben we alles verbouwd, samen met de schoonouders”, vertelt Walter. Inmiddels kwam de coronaperiode tussendoor, stijgende energieprijzen en inkoopprijzen. “We kregen meteen uitdagingen voor onze kiezen”, vertelt Silvia. “Maar de passie is er nog steeds!”

Silvia en Walter proefslapen in hun eigen b&b

Wanneer de kamers klaar zijn, gaan Silvia en Walter proefslapen in hun eigen accommodatie. Met koffer en sleutel en al. “Zo komen we de kamer binnen als gast. Kijken of het slot het doet. Met pen en papier in de hand gingen we naar binnen. Koffer uitpakken, haakjes voor de jas gecheckt”, vertelt Silvia. Per kamer hadden ze een half tot heel A4’tje vol. Ze vonden het leuk om te doen, vult Walter aan. “In het verleden hebben we veel b&b’s bezocht. Dan ga je kijken: wat zouden we zelf fijn vinden? Bijvoorbeeld een eigen ingang.”

De kamers hebben allemaal een eigen thema. Dat hebben ze bewust gedaan. “Als je een weekend weg gaat, zoek je in de meeste gevallen naar iets wat je thuis niet hebt. Mensen zijn op zoek naar in de watten gelegd te worden”, vertelt Walter. Daarom een wellness kamer, inclusief jacuzzi en een tuinkamer met veel groen en een stoomsauna. En een familiekamer met spelletjes.

Van ontbijt tot diner

Onderdeel van de b&b is het restaurant. Hier serveren ze het ontbijt, maar ze koken ook voor hun gasten ’s avonds. “Er komen ook mensen uit het buitenland, die hebben een lange reisdag gehad. Als je er dan bent kun je je sloffen aan doen en dan koken wij. Dan hoef je niet meer op pad”, legt Walter uit.

De andere eigenaren

Silvia en Walter gaan eerst op bezoek bij Marieke en Gert in Zeeland. Daar slapen ze in een verbouwde vooroorlogse boerderij. De aflevering eindigt bij Ageeth en John aan de Loosdrechtse Plassen. Het contact onderling is leuk. Met 1 van de stellen hebben Silvia en Walter een sterke band gekregen en dat kan wel een vriendschap genoemd worden.

Bed & Breakfast aflevering 9 is te zien op dinsdag 21 mei 2024 om 20.30 uur bij MAX op NPO 1. Lees hier de ervaringen van B&B-eigenaren van eerdere afleveringen terug. 

(Foto: MAX)

Geef een reactie

Reacties (2)

    BdM says:

    Leuk verhaal, speciaal de ondersteuning van MAX om het te publiceren in een nieuwsbrief van 24 mei, terwijl de uitzending op 21 mei WAS.

    Sandra1963 says:

    Ik ben benieuwd naar dit adres in Zuid-Holland.
    Jacuzzi….super !