coldcasekalender

Politie komt opnieuw met ‘coldcasekalender’

De politie geeft op 8 januari 2018 een zogenoemde coldcasekalender uit. In deze kalender worden 52 onopgeloste, oudere misdrijven onder de aandacht gebracht, in de hoop dat er bruikbare tips binnenkomen. Het is niet voor het eerst dat de politie deze kalender verspreidt, in 2017 gebeurt dit ook al.

1500 onopgeloste misdrijven

In Nederland zijn momenteel 1500 nooit opgeloste, oudere zaken die de politie graag wil oplossen. Dit wordt ook wel een cold case (letterlijk: koude zaak) genoemd. Sinds 2017 proberen zij tips te vergaren door bepaalde zaken uit te lichten in de coldcasekalender, en met succes. Er komen in dat jaar ruim 30 bruikbare tips binnen, waardoor 9 zaken weer heropend kunnen worden. Om welke zaken het gaat, wil de politie niet zeggen. Dit zou het onderzoek kunnen schaden.

Help met oplossen cold cases

Ook in 2018 is er weer een coldcasekalender en hoopt de politie via deze weg wederom op veel tips over oudere misdrijven. Om dit te bewerkstelligen wordt de kalender opgehangen in alle gevangenissen en kantoren van de reclassering in Nederland. Dit wordt gedaan omdat (ex-)gedetineerden vaak veel weten over dit soort misdrijven. Ook is de kalender online te bekijken, zodat deze inzichtelijk is voor iedereen. U kunt de kalender hier inzien.

Heeft u een tip over 1 van de zaken? Dan is het zaak om goed de tweede bladzijde van de kalender te lezen. Hier staat beschreven op welke manieren u informatie kunt doorgeven.

Wat is een cold case precies?


Zoals al gezegd zijn er op dit moment 1500 zogenoemde cold cases in Nederland. Dit zijn zeer zware misdrijven die nooit zijn opgelost en waar een minimale gevangenisstaf van 12 jaar op staat. Cold cases verjaren nooit, waardoor daders niet aan hun straf kunnen ontkomen.

Onderzoek

De laatste jaren is de politie zeer actief bezig met het oplossen van dergelijke zaken. Naast veel mankracht op dit gebied, beschikt de politie ook over steeds meer forensische opsporingsmogelijkheden. Zo is het sinds 2012 wettelijk toegestaan om grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uit te voeren, waarbij mensen die passen bij een zeker daderprofiel gevraagd worden om DNA af te staan. Daarna wordt gekeken of er een match is met de DNA van degene die het misdrijf heeft gepleegd. Hierdoor zijn al 2 grote cold cases in Nederland opgelost: die van Marianne Vaatstra uit 1999 en recentelijk die rondom Milica van Doorn uit 1992.

(Bron: politie, NOS)

Geef een reactie