Owen Schumacher maakt in podcast kennis met mensen achter zijn typetjes

Komiek Owen Schumacher heeft in zijn carrière al veel mensen gepersifleerd. Van minister Gerrit Zalm tot wijnkenner Ilja Gort: allemaal passeren zij de revue. In de nieuwe MAX- podcastserie Ik was jou gaat hij met een aantal van deze mensen in gesprek en probeert hen te doorgronden. Hoe komt hij op het idee om dit te doen? En hoe is het maken van een podcast hem bevallen? Wij vragen hem dit en meer.

Waar komt het idee vandaan om een podcast te maken waarin je mensen interviewt die zelf ooit hebt gespeeld?
“Een paar jaar geleden heb ik samen met Karin Bloemen voor MAX een radioprogramma gepresenteerd waarbij wij 3 uur lang elke uur een andere gast ontvingen. Ik vond het toen al meteen erg leuk om iets langer bij een gast stil te staan en deze te interviewen. Ook realiseerde ik me weer hoe leuk het was om radio te maken. Dit had ik vroeger al eens gedaan, maar door dat programma merkte ik dat ik er eigenlijk wel weer iets mee wilde gaan doen.”

En toen?
“Toen ging ik nadenken over een programma-idee dat eigenlijk alleen ik kan uitvoeren en dacht ik al snel aan de mensen die ik ooit gespeeld heb. Hoe zijn zij zo ver gekomen zodat wij hen interessant genoeg vonden om te persifleren? Wat drijft hen? En hoe gaan zij om met kritiek? Dat idee heb ik toen voorgelegd en zodoende is de podcast ontstaan.”

Voor de podcast Ik was jou heb je met 6 gasten gesproken, waaronder Erik Scherder en Ilja Gort. Heb je verrassende dingen gehoord tijdens het opnemen van de reeks?
“Ja, eigenlijk heb ik tijdens elk gesprek wel iets gehoord waarvan ik dacht: dat wist ik nog niet. Ik vond dat ze heel openhartig waren en mij veel vertrouwen gaven. Erik Scherder vertelde bijvoorbeeld dat hij enorm geraakt was door een slechte recensie naar aanleiding van zijn eerste tv-college. Hij was daar kapot van en dacht echt: straks vindt iedereen wat deze recensent schrijft.
Ik herken dat wel een beetje. Als je een slechte recensie krijgt denk je dat iedereen dat leest, maar in werkelijkheid is dat natuurlijk helemaal niet zo.”

Dit is de eerste keer dat je een podcast hebt gemaakt. Hoe vond je dat?

“Wat mij betreft smaakt het naar meer. Ik vond het echt heel leuk om te doen. Ik hoop natuurlijk dat mensen het net zo leuk vinden om naar te luisteren als dat ik het vond om te maken. Als dit het geval is zou ik er graag meer willen maken, maar laten we eerst kijken hoe dit uitpakt.”

Lancering Ik was Jou in Week van de Podcast van NPO Radio 1

Op 1 april om 16.00 uur lanceert Owen Schumacher zijn podcast in museum Beeld en Geluid. Enthousiaste luisteraars kunnen hier (gratis) bijzijn en vooraf de tentoonstelling Serieus Grappig bezoeken. Aanmelden en meer informatie via de website van NPO Radio 1.

De eerste 2 afleveringen van Ik was jou zijn op 1 april te beluisteren op maxvandaag.nl. Daarna wekelijks een nieuwe aflevering.

Geef een reactie