museum van nederland

Mist u museumbezoek? Neem een kijkje in het Museum van Nederland

Alle musea van Nederland zijn gesloten, maar gelukkig is Het Museum van Nederland wél open. In deze online expositie vindt u objecten die voorbij zijn gekomen in het gelijknamige MAX-programma.

Digitaal museum

In Het Museum van Nederland maakt de kijker per aflevering kennis met zo’n 15 mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Dit kan van alles zijn: van een belangrijk object uit de Nederlandse geschiedenis tot een object met een meer persoonlijk verhaal. Tijdens de uitzending hebben deze mensen een ontmoeting met 1 van de experts en vertellen ze hun verhaal. Deze experts voorzien de objecten op hun beurt van duiding en zullen vervolgens beslissen of het voorwerp zal verschijnen in het online Museum van Nederland.

Museumstukken

Dit museum is inmiddels bijna vol. U vindt er bijvoorbeeld een menukaart van een Chinees-Indisch restaurant, een restauranttype dat in de jaren 80 en 90 overal in Nederland te vinden is, en een poster van actiegroep Dolle Mina. Dolle Mina strijdt in de jaren 60 en 70 in Nederland voor vrouwenemancipatie. Ook de oerhollandse klapschaats en de tekeningen van Fiep Westendorp, die u vast kent van haar illustraties in de boeken van Annie M.G. Schmidt, zult u tegenkomen als u een kijkje neemt in het museum.

Andere online musea

Naast Het Museum van Nederland zijn er ook nog tal van andere fysieke musea die u nu online kunt bezoeken. Zoekmachine Google heeft een tl van digitale tentoonstellingen op haar platform Google Arts & Culture gezet. U kunt hier onder andere de collecties van Van Gogh Museum in Amsterdam en het Uffizi in Florence bekijken.

Het Museum van Nederland, tot en met 13 januari 2020 te zien om 20.30 uur bij MAX op NPO 1

Geef een reactie