Duur 32:23
Gepubliceerd op 10 maart 2011

Mieke Telkamp (82) overleden

Zangeres Mieke Telkamp is in de nacht van woensdag 19 op donderdag 20 oktober 2016 in haar woonplaats Zeist overleden. Bij het grote publiek was Mieke met name bekend van haar hit Waarheen, Waarvoor. MiekeTelkamp is 82 jaar geworden.

Waarheen, Waarvoor

Mieke Telgenkamp werd in 1934 in Oldenzaal geboren. In 1952 werd haar zangtalent ontdekt. Ze veranderde haar naam in Telkamp, omdat ze met Telgenkamp de Duitse markt niet op kon. Haar zangcarrière leverde haar een koninklijke onderscheiding op. Ze werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau,  “Dat heb ik toch maar met al dat gedoe bereikt”, aldus Mieke Telkamp.

In de jaren 60 had Telkamp haar eerste muzikale successen met haar begeleidingsband De Zaaiers. In 1962 stond ze 2 maanden met het nummer Jürgen en Sheila in de Top 40, met de 6e positie als hoogste notering. Later scoorde ze samen met Yvonne Oostveen nog de hit Whispering Hope. Tot Waarheen, Waarvoor in 1971 bleef het voor Telkamp stil aan het hitfront. In 1990 stopte ze met zingen. Haar laatste optreden was op het altaar, bij een mis van een rijke meneer uit de Bollenstreek.

Koningin van de uitvaart

Lang werd Mieke Telkamp de ‘koningin van de uitvaart’ genoemd. Ze kreeg die titel wegens haar in 1971 opgenomen hit Waarheen, Waarvoor – de Nederlandse versie van Amazing Grace. Het nummer stond jarenlang op de eerste plaats in de uitvaarttoptien, maar op haar eigen crematie wilde ze het niet gedraaid hebben, zei ze ooit. “Daarvoor heb ik onder meer de hymne van de dood uit Once Upon a Time in the West gekozen, dat hebben we ook bij de dood van mijn man gedraaid.”

Afscheid in Tijd voor MAX

Na haar zangcarrière was Telkamp nog geregeld op tv te zien, onder meer als panellid in AVRO’s Wie-kent-kwis. Op 10 maart 2011 nam ze bij Omroep MAX in het programma Tijd voor MAX afscheid van het grote publiek. Sindsdien leidde ze een teruggetrokken leven.

De familie heeft gevraagd aan Anneke Grönloh Producties om het nieuws van het overlijden bekend te maken. Met zangeres Anneke Grönloh was Mieke Telkamp goed bevriend. De familie geeft geen nadere informatie over de doodsoorzaak. Het afscheid vindt plaats in besloten kring.

(Bron: ANP/Omroep MAX)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer