los vast

Los Vast Podcast met archiefmateriaal, legendarische verhalen en unieke opnamen

Wie kent het niet: het legendarische radioprogramma Los Vast. In de jaren 70 en 80 luisterden wekelijks miljoenen mensen naar het door Jan Rietman gepresenteerde muziekradioprogramma, waar grote binnen- en buitenlandse artiesten optraden én waar de legendarische Dik Voormekaar Show onderdeel van was. Vanaf 5 december 2020 is er een podcast waarin Jan Rietman in het rijke Los Vast-archief duikt.

Los Vast Podcast

In de stijl van de radio-uitzendingen van weleer krijgt Jan Rietman de opdracht het archief van Los Vast in Beeld en Geluid op orde te brengen. Tijdens het opruimen stuit hij op banden, die de nodige herinneringen losmaken. Waarom was Kim Wilde na een optreden in de Kuip bijvoorbeeld woedend op hem? Welke artiest zat altijd naast het podium te wachten totdat hij mocht optreden? Hoe zit het met die ene Dolly Dot, die vast zat in het dak van De Kuip? Daarnaast komen in de podcast artiesten aan het woord die verbonden zijn aan Los Vast, waaronder Henk Westbroek, Erik van der Hoff (Roberto Jacketti and the Scooters) en Patty Zomer (Dolly Dots). Ook krijgen luisteraars van de Los Vast Podcast unieke, verloren gewaande opnames te horen én er zijn anekdotes van mensen achter de schermen, waaronder geluidstechnici.

Over Los Vast

In de jaren 70 en 80 was het radioprogramma Los Vast op zaterdagmiddag een fenomeen. Miljoenen luisteraars stemden wekelijks af op deze muziekshow met artiesten die overal in het land live optraden. MAX-presentator en muzikant Jan Rietman presenteerde alle shows en speelde mee met zijn Los Vast Superband.

Begin jaren 80 werd Los Vast steeds populairder. Artiesten die optraden in Los Vast waren onder meer Herman Brood, Doe Maar, Het Goede Doel, Toontje Lager, Gary Brooker, Kim Wilde en Billy Preston. Het succes van Los Vast groeide uit tot 3 uitverkochte Kuip-stadions eind jaren 80. Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de eerste Los Vast Kuip spektakel werd georganiseerd.

De Los Vast Podcast is vanaf 5 december 2020 te horen op de website van NPO Radio 5.  Op 8 januari 2021 is Jan Rietman te gast bij Tijd voor MAX om te vertellen over de Los Vast Podcast. U ziet Tijd voor MAX welke werkdag rond 17.10 uur op NPO 1.

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. willy Lendowitsch-Jongejans says:

  Hallo Max
  Ik heb weer genoten van Los Vast van mijn mag dit iedere week komen.
  Weer als van ouds, en gezellig op zo`n druilige dag 3-10-2020
  Ik hoop dat het weer terug komt, en dan weer met Jan Rietman.
  Prachtig gedaan.
  Veel succes.

  Mw.W.Lendowitsch-Jongejans

 2. AWT26 says:

  Hallo Omroep Max,

  Dat was even ouderwets genieten vanmiddag 3 oktober op TV met Los Vast de reünie, een feest der herkenning. Jan speelt nog altijd super op de piano, al ging hij er nu niet bovenop staan. Ook genoten van George Baker en Lee Towers, de oude rotten in het vak! En dan dat prachtige lied van Frank Boeijen, echt weer kippenvel. Harry Slinger, zo leuk! We zongen alles weer mee hier in de woonkamer.
  Ik was er bij in de Kuip in 1986 en dat was geweldig. 3,5 uur rijden met de auto om er te komen had ik er graag voor over.

  Jullie hebben nu 1 uur uitgezonden maar de show duurde ruim 2 uur, ik hoop uiteraard dat de rest van de show ook wordt uitgezonden.

  Een hartelijke groet,
  Alma Wezeman-Tap.

 3. Marimeisje says:

  Jan en Omroep Max en iedereen die meewerkte aan de podcast: bedankt! Ik heb met plezier geluisterd en voelde me weer even 16 😉 Al mijn muziekhelden van toen kwamen voorbij. Powerplay, Het Goede Doel en last but not least Ome Joop, heerlijk! Geweldige muziek en sfeer. Met weemoed en verlangen….