Wim de Bie

Legendarische cabaretier, schrijver en tv-maker Wim de Bie op 83-jarige leeftijd overleden

Cabaretier, schrijver en programmamaker Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Den Haag overleden. Dat heeft de VPRO, waarvoor hij jarenlang programma’s heeft gemaakt, bekendgemaakt. De Bie heeft vele jaren samen met Kees van Kooten legendarische televisieprogramma’s gemaakt.

Van Kooten & De Bie

Willem Philippe de Bie wordt op 17 mei 1939 geboren in Den Haag. Tijdens zijn schooltijd op het Dalton Lyceum leert hij Van Kooten kennen. De 2 vormen al snel een cabaretduo en debuteren in 1963 op de radio. Dat doen ze als De Klisjeemannetjes, 2 typetjes die in plat Haags met elkaar in gesprek gaan. Het blijkt een voorbode te zijn voor hun latere televisiewerk.Wim de Bie Kees van Kooten

Namens de VARA maken ze het programma Hadimassa. Later volgen voor de VPRO onder meer het Simplisties Verbond, Van Kooten en De Bie en Keek op de Week. Miljoenen kijkers zijn er getuige van, de typetjes van Van Kooten en De Bie groeien uit tot klassiekers. Denk aan F. Jacobse en Tedje van Es, De Vieze Man Dr. Clavan, burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking, De Positivoos, Mehmet Pamuk en de groenteman. Woorden als ‘doemdenker’ en ‘regelneef’ dringen dankzij Van Kooten en De Bie de Nederlandse taal binnen. Zij worden in 2020 uitgeroepen tot beste Nederlandse tv-duo ooit.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Bieslog en Meneer Foppe

In 1998 maken de 2 hun laatste reguliere uitzending. Ze blijven wel samenwerken, maar De Bie verkent ook nieuwe mogelijkheden binnen de mediawereld. Aan het begin van de 21e eeuw start hij voor de VPRO het weblog Bieslog, in die tijd een nieuw mediafenomeen. Dit weblog is nog steeds online in te zien. Daarnaast heeft De Bie meerdere boeken geschreven, onder meer over Meneer Foppe, één van zijn tv-typetjes.

In de laatste jaren van zijn leven kampt De Bie met gezondheidsproblemen. Op 27 maart 2023 maakt de VPRO bekend dat hij op 83-jarige leeftijd is overleden, in het bijzijn van zijn familie. ‘Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker kan niet worden onderschat. Ook herdenken wij een zeer aimabele collega’, schrijft de omroep. ‘Feit is dat De Bie voor wie hem meemaakte, heel innemend was, zich opstelde als vakman, altijd serieus werkend aan nieuwe plannen. En daarbij was hij bescheiden en relativerend.’ Acteur Kasper van Kooten, de zoon van Kees, heeft namens de familie gereageerd. ‘We rouwen. Rust zacht lieve Wim.’

Tijd voor MAX staat in de uitzending van 27 maart 2023 stil bij het overlijden van De Bie. Onder meer Freek de Jonge is te gast en zal over zijn oud-collega vertellen.

(Bron: VPRO, ANP, YouTube: Het officiële Koot&Bie-kanaal, Twitter: @Kaspervankooten. Foto’s: Marcel Hemelrijk/ANP Kippa)

Geef een reactie