Duur 03:11
Gepubliceerd op 26 januari 2018

Koninklijk paar opent Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa

Leeuwarden start dit weekend officieel als de Culturele Hoofdstad van Europa. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima verrichten op zaterdag 27 januari 2018 de openingshandeling van Leeuwarden-Fryslân 2018 (LF2018).

Rijkdom Europese culturen

Sinds 1985 worden jaarlijks 2 Europese steden verkozen tot Culturele Hoofdstad. Bedoeld om de rijkdom en verscheidenheid van Europese culturen te laten zien. De hoofdsteden stellen een programma op dat bestaat uit evenementen die het historisch en cultureel erfgoed in de schijnwerpers zetten.

Culturele Hoofdstad

Iepen Mienskip

Het motto van LF2018 is Iepen Mienskip, Fries voor samenwerken en openstaan voor een veranderende wereld. Het culturele programma toont hoe duizenden Friezen, samen met andere Europeanen, samenwerken om hun eigen plek tot een betere plek te maken voor volgende generaties. De insteek is een sociaal rijke en biodiverse wereld, gemaakt door kunstenaars, boeren en wetenschappers. Het jaarprogramma bestaat uit 60 onderdelen en honderden kleinere initiatieven, door heel Friesland. Het Koninklijk Paar verricht op 27 januari samen met de Friese bevolking de openingshandeling van het culturele jaar. Vanaf 21.35 uur is dit live te zien op AVROTROS op NPO 1.

Leeuwarden en Valletta

In 2018 zijn Leeuwarden-Fryslân en de Maltese hoofdstad Valletta de Culturele Hoofdstad van Europa. Eerder zijn Amsterdam (1987) en Rotterdam (2001) Leeuwarden voorgegaan.

Dit onderwerp wordt vrijdag 26 januari 2018 besproken in Hallo Nederland om 18.25 uur op NPO 2.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer