Is het echt of niet? Trap niet in de 1 aprilgrap

Het is vandaag 1 april en dat is voor veel ondernemers een uitgelezen kans om op ludieke wijze het nieuws te halen. Ook dit jaar zijn we weer door verschillende bedrijven in de afgelopen weken gepaaid met mooie beloftes en de komst van nieuwe diensten en producten per april. Maar niets blijkt minder waar. 

Ontstaan onduidelijk

Wanneer de 1 aprilgrap precies is ontstaan is niet bekend. Zover bekend dateert de eerste 1 aprilgrap al uit 1508 over een gedicht van Eloy d’Amerval. In Nederland wordt de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572 vaak als eerste 1 aprilgrap genoemd. Maar aangezien het om een internationale dag gaat, is het niet waarschijnlijk dat dit de eerste echter grap is. Historisch gezien wordt deze dag vaak vergeleken met grappenfeesten uit de oudheid als de Romeinse narrenfeesten of met middeleeuwse feesten als Carnaval, maar echte bewijzen zijn er niet.

Geslaagde grappen

Wie al jaren succes oogst met goede 1 aprilgrappen is het Jeugdjournaal. Zo brengen zijn jaren geleden het nieuws dat de regering belasting wil heffen op zakgeld, dat een mummie weer tot leven is gewekt en dat MSN voor kinderen onder de 14 jaar bij wet wordt verboden.  Ook het NOS-Journaal doet in het verleden mee aan de 1 aprilgrap. Zo kondigen ze op 1 april 1960 aan dat de toren van Pisa is omgevallen en op 1 april 1969 zou er een grote landelijke actie worden gestart om ‘zwartkijkers’ op te sporen. Om deze zwartkijkers op te sporen, gaan controleurs door de straten met scanners. Alleen het tv-toestel in aluminiumfolie wikkelen kan opsporing verhinderen. De volgende dag is het aluminiumfolie overal uit verkocht.

Smakelijke grappen

Dit jaar zijn de grappen bijzonder smakelijk. Zo kondigt Croky aan dat er een chips op de markt komt met pepermuntsmaak. Handig, want dan hoeft u na het eten van de chips uw tanden niet meer te poetsen. Klanten van Deliveroo kunnen een pizza bestellen zonder korst, want veel klanten zouden de korst toch al niet eten. Voor de pizzaliefhebber met haast komt New York Pizza op verschillende NS-stations met een 3D-geprinte pizza. En de Spare Rib Express kondigt aan als eerste maaltijdbezorger te zijn genomineerd voor een Michelinster. Zeer opmerkelijk, aangezien Michelin nooit nominaties bekend maakt. Sauzenmaker Remia kondigt aan om de naam te veranderen van de vertrouwde fritessaus naar patatsaus. Onder de naam Schultenfrau brengt Aldi bier voor vrouwen op de markt. Bier met een vleugje prosecco en een snufje chocolade en dat alles in een roze blikje. Heel cliché.

Razend snel door Duinrell en Chocomel bruisballen

Wie snel door de attracties van Duinrell heen wil, kan gebruik maken van een hyperloopsysteem. Hiermee kunt u binnen een uur langs alle 40 attracties worden geschoten door middel van een vacuümbuis. Wie vandaag met de veerpont van het Amsterdamse GVB reist, kan een kamer boeken in het vooronder inclusief captain’s dinner. En TeamAlert komt met een handig middel voor studenten die een slok te veel op hebben en toch op de fiets willen stappen: drunk wheels. Bol.com introduceert de cadeaukaart met 0 euro voor mensen die alles al hebben. FBTO komt met een pollenfilter voor de neus en Fred van Leer is enthousiast over de Chocomel Bruisballen.

HHB Geurtv

Ook MAX haalt de kranten met de lancering van de HHB Geurtv. Een selecte groep Heel Holland Bakt-fans kan met de HHB Geurtv thuis genieten van de heerlijke geuren uit de Heel Holland Bakt-tent. Wie mee wil doen hoeft zich alleen maar aan te melden. Maar liefst 1600 mensen trappen in de grap en melden zich aan om mee te doen aan dit experiment.

Heel Holland Bakt geurtv

(Bron: ANP/Telegraaf/AD/Historiek.net)

Geef een reactie