IDFA

IDFA met documentaires over Herman Brood en Remco Campert

De 29e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) gaat woensdagavond 16 november van start. Het is het grootste documentaire filmfestival ter wereld. De openingsfilm, Stranger in Paradise, is van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx. In totaal zijn er 300 films te zien waarvan er 102 in op het IDFA in première gaan. 

44 documentaires van eigen bodem

Van de in totaal 300 films staan zijn er 44 van Nederlandse bodem.  IDFA heeft diverse speciale programma’s, zoals The Quiet Eye waarin de zogenoemde ‘slow documentary’ centraal staat en ‘assembling reality’ waarin het draait het om de montage. Ook is er aandacht voor racisme, onder meer met de vertoning van de 7,5 uur durende documentaireserie O.J.: Made in America (VS, 2016). De jaarlijks terugkerende top tien wordt dit keer samengesteld door de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa. Van zijn werk is op het festival ook een overzicht te zien.

Documentaires over Brood en Campert op IDFA in première

Unknown Brood over het leven van zanger en kunstschilder Herman Brood is een van de documentaires die op het IDFA in première gaat. In de documentaire wordt door de 15 jaar geleden overleden Herman Brood zelf geschoten beeldmateriaal afgewisseld met archiefbeeld. Met onder andere Henny Vrienten, manager Koos van Dijk, voormalig vriendin Dorien van der Valk, fotograaf Anton Corbijn, en vrouw en dochter Xandra en Lola Brood wordt terug gekeken op het roerige leven van de zanger. De documentaire gaat op zaterdag 19 november in première in Koninklijk Theater Carré. Daarna is het te zien op verschillende locaties in Amsterdam.

In The Passing Years leren we dichter en schrijver Remco Campert beter kennen. Hij heeft zelf een zorgvuldig beeld van zichzelf geschapen als een charmant zondagskind dat bij iedereen geliefd is. Maar wie is hij eigenlijk? Regisseur John Albert kwam een jaar lang bij Remco Campert over de vloer en leerde hem kennen in zijn dagelijks leven en gewoontes. De documentaire gaat zondag 20 november in première in het Tuschinski. Daarna is het op verschillende locaties in Amsterdam te zien.

Achter-de-schermenportret Frans Timmermans

Regisseur Dirk Jan Roeleven volgde Frans Timmermans sinds zijn benoeming tot vicevoorzitter van de Europese Commissie in 2014 tot aan het Brexit-referendum. Tegen een decor van taxi’s, vliegtuigen, vluchtelingenkampen en vergaderzalen, vertelt Timmermans over zijn geldingsdrang en de eigenschappen van een goede diplomaat. De documentaire gaat zaterdag 19 november 2016 in première in Koninklijk Theater in Carré.

Dirk Jan Roeleveen is donderdag 17 november 2016 te gast in Tijd voor MAX Radio op NPO Radio 5.  Het IDFA is van 16 t/m 27 november 2016 op verschillende locaties in Amsterdam.

(Bron: ANP)

Geef een reactie