Tweede Wereldoorlog

Hallo Nederland staat stil bij Tweede Wereldoorlog

Op 4 mei 2018 besteedt Hallo Nederland veel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. In verschillende reportages wordt de oorlog belicht. Zo is er aandacht voor het bankje van Auschwitz-overlevende Lotty Huffener-Veffer, komt u meer te weten over de rol van de zeelui in de periode 1940-1945 en wordt het verhaal verteld achter  stolpersteine-stenen in Zwijndrecht.

Het bankje van Lotty Huffener-Veffer

Lotty Huffener-Veffer is 19 als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Tijdens deze oorlog verandert haar leven voorgoed, want het hele gezin Veffer wordt opgepakt tijdens een razzia en naar kamp Vught gestuurd. Vanuit daar gaan zij allen op transport: Lotty naar Auschwitz en haar ouders en zusje Carla naar Sobibor. Alleen Lotty overleeft en komt na de bevrijding terug in Amsterdam. Als zij terugkomt is er geen slaapplaats voor haar, dus brengt zij haar eerste vrije nacht door op een bankje aan de Amsterdamse Apollolaan. In 2017 heeft MAX Maakt Mogelijk als eerbetoon aan Lotty een bankje geplaatst op de plek waar zij destijds moest slapen. In Hallo Nederland vertelt zij haar indrukwekkend oorlogsverhaal en legt zij onder meer uit hoe zij van Duitsland in Nederland is gekomen toen de oorlog eenmaal ten einde was.

Op zee in de oorlog

Als de oorlog uitbreekt, zijn er veel Nederlandse koopvaardijschepen op zee. Zij horen pas later dat de oorlog is uitgebroken en dat heeft verstrekkende gevolgen. Er wordt in juni 1940 een vaarplicht ingevoerd door een organisatie die onder toezicht staat van de Nederlandse regering in ballingschap en dat betekent dat alle Nederlandse schepen die zich buiten Nederlandse wateren bevinden, niet huiswaarts mogen keren. Doen zij dit wel, dan wordt het schip in beslag genomen door de bezetter. De in totaal 850 schepen met aan boord 12.000 Nederlandse bermmaningsleden worden tijdens de oorlogjaren veelvuldig ingezet om onder meer munitie te verschepen van Londen naar New York en vice versa. Een gevaarlijke taak, want de schepen worden voortdurend bestookt door Duitse torpedo’s, wat erin resulteert dat meer dan de helft van de 850 schepen zinken.

Hallo Nederland spreekt op 4 mei 2018 met Jaap Haasnoot, wiens vader en oom die tijdens de oorlog op zee moeten blijven. Zijn vader heeft bij leven nooit iets verteld over de periode 1940-1945, maar door eigen onderzoek weet Jaap het verhaal van zijn vader en oom tóch over te brengen.

Stolpersteine in Zwijndrecht

Op verschillende plekken in Europa liggen zogenoemde stolpersteine-stenen voor de deuren van huizen waar in de Tweede Wereldoorlog mensen wonen die zijn opgepakt door de nazi’s. In Nederland liggen ruim 2000 van deze stenen en dit aantal groeit nog elk jaar. Hallo Nederland is in Zwijndrecht aanwezig bij de plaatsing van 4 nieuwe stenen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, het brein achter het Stolpersteine-project. Demnig metselt onder meer stenen in de grond voor de omgekomen familie van de Joodse Frans Meijer. In de oorlog woont de vader van Meijer samen met zijn vrouw Charlotta en hun zoontje Leo in de Zuid-Hollandse plaats, maar met Charlotta en Leo loopt het verkeerd af… Meijer vertelt zijn familieverhaal in de uitzending.

Hallo Nederland is elke werkdag om 18.30 uur te zien op NPO 2.

Geef een reactie