Google Arts & Culture toont ontdekkingen en uitvindingen die onze wereld hebben vormgegeven

Van stenen gereedschap tot robotarm, en van papier naar internet. Allemaal innovaties die zijn ontstaan omdat iemand gewoon maar iets probeerde. Hierover gaat de online tentoonstelling Once upon a try van Google arts & Culture. De online tentoonstelling gaat 6 maart 2019 van start. 

Ontdekkingen en uitvindingen

Met behulp van 110 partnerinstellingen, curators en archivisten uit 23 landen is het Google arts & Culture gelukt om een eerbetoon te brengen aan iconische uitvindingen, dagelijkse objecten met verrassende achtergrondverhalen en de duizenden jaren van menselijke vooruitgang die een bron van inspiratie vormen voor generaties uitvinders, wetenschappers en dromers. Deze inspiratie vindt u terug in Once Upon a Try, dat met 350 interactieve objecten de grootste tentoonstelling over ontdekkingen en uitvindingen ooit is. 

Street View

U kunt met Street View locaties verkennen waar fantastische ontdekkingen zijn gedaan, zoals diep onder de grond bij CERN of aan boord van het International Space Station. U kunt inzoomen op 200.000 objecten, zoals de eerste kaart van het Amerikaanse continent en Saturnus met zijn 62 manen. Daarnaast komt u alles te weten over baanbrekende uitvindingen, van emoji’s tot het toilet, en vertellen 5 wetenschappers over bizarre fenomenen zoals cellen die van gedaante veranderen. Ontmoet virtueel Einstein, Curie en legio minder bekende helden van de wetenschap, zoals Chewang Norphel, de man die eigenhandig de strijd tegen klimaatverandering aanbindt met kunstmatige gletsjers en de paleontologe Mary Anning, die pionierswerk heeft verricht met de ontdekking van de fossielen van een plesiosaurus, een straalvinvis en de eerste pterosauriër buiten Duitsland.

360-graden reis door het universum

Speciaal voor de tentoonstelling Once Upon a Try is een ‘Big Bang’ augmented reality-app ontwikkeld in samenwerking met CERN. Deze app neemt u mee op een onvergetelijke 360 graden-reis door het ontstaan en de evolutie van het universum. U kunt ook het NASA-archief met maar liefst 127.000 historische beelden verkennen met de nieuwe tool NASA’s Visual Universe.  Kom meer te weten over de luisterrijke geschiedenis van ontdekkingen en ruimtevaartmissies van de NASA en zoek op trefwoorden om meer over deze ruimtevaartorganisatie te weten te komen.

Toevallige ontdekkingen

De tentoonstelling staat vol met verhalen van fortuinlijke ongelukken, epische mislukkingen en mensen die hun leven voor hun werk gaven. Voorbeelden zijn de toevallige ontdekking van röntgenstralen, de ingenieuze elektrische onderzeeboot van Isaac Peral die nooit is gelanceerd en de zoektocht van Marie Curie naar polonium, die heeft geresulteerd in haar dood door radioactieve besmetting.

U kunt de tentoonstelling Once Upon a Try bezoeken op Google Arts & Culture of via de app voor iOS of Android. Delen van de tentoonstelling zijn in het Engels, maar er is ook een blog in het Nederlands met uitleg over de tentoonstelling. 

Anna Gimbrere bespreekt deze tentoonstelling op 6 maart 2019 in Tijd voor MAX.

Geef een reactie