Duur 02:33
Gepubliceerd op 3 november 2017

Gezocht: nieuwe klaverjassers

In Nederland zijn er ruim 1 miljoen mensen die kaartspelletjes spelen, maar klaverjassen is in de meeste gevallen niet de eerste keus. Dit spel verliest aan populariteit, waardoor de toekomst onzeker is.

Vergrijzing is het probleem

In zo’n 20 jaar tijd is het aantal mensen dat aan klaverjassen doet gedaald van 100.000 naar 50.000 en dat baart de huidige beoefenaars zorgen. “De vergrijzing breekt ons op, het spel wordt met uitsterven bedreigd.”, zegt Jan Kokke (67), voorzitter van de Arnhemse kaartclub De Koning in De Gelderlander. Daarnaast is hij ook de voorzitter van de Kaart Bond Nederland. Zoals Kokke al zegt, wordt klaverjassen vooral gedaan door ouderen. Nieuwe aanwas is er amper. “Door de vergrijzing kampt het klaverjassen ook met een imagoprobleem. De jeugd zit veel op de computer, of ze sporten.”

Geldprijzen

Ook zijn er tegenwoordig kaartspelen waarmee veel geld valt te verdienen, zoals pokeren, waardoor jongeren eerder geneigd zijn daarvoor te kiezen. Volgens Kokke is het daarom geen gek idee om sponsors te vinden die jeugdige klaverjasspelers grote geldprijzen kunnen bieden.

Doodzonde

Vooralsnog is dit niet het geval en zijn er maar weinig jongeren die het spel spelen. Doodzonde, vindt Kokke. “Het werkt goed tegen eenzaamheid, is goed voor de hersenen en het is onderdeel van de Nederlandse volkscultuur.’’

Hallo Nederland besteedt op vrijdag 3 november 2017 aandacht aan de achteruitgang van het klaverjassen. In deze reportage komt Jan Kokke ook aan het woord. U Ziet Hallo Nederland om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: De Gelderlander, ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Mumsel says:

    Wij, 1 vrouw en 3 mannen spelen woensdag om de 14 dagen amsterdams klaverjassen. Heerlijk, ze kunnen me wakker maken voor een potje.

Bekijk ook

Meer