Duur 02:42
Gepubliceerd op 8 september 2017

Fierljeppen populair, ook buiten Friesland

Fierljeppen, of polsstokverspringen, is populair. De oer-Friese sport wordt jarenlang alleen binnen de grenzen van de provincie Friesland beoefend, maar inmiddels zijn er ook in andere delen van Nederland fierljepverenigingen ontstaan. Tijd om nader kennis te maken met deze sport.

Wat fierljeppen eigenlijk?

Fierljeppen is een van oorsprong Friese sport waarbij men met een stok over een sloot probeert te springen. Het ontleent zijn naam aan het Engelse far leaping, wat zoiets als verspringen betekent. Tijdens het polsstokverspringen probeert de beoefenaar met een stok over een sloot te springen. Terwijl hij of zij dat doet, wordt er meestal in de stok geklommen. Dat vergroot de kans om droog de overkant te halen.

Korte geschiedenis

De sport bestaat al ontzettend lang. In de 17de eeuw worden er al wedstrijden georganiseerd, maar het duurt nog een hele tijd voordat de eerste competitie in het leven wordt geroepen. Dit gebeurt in 1956 in Friesland. In 1960 wordt de eerste wedstrijd buiten Friesland georganiseerd. Tijdens de jaren die volgen komen er steeds meer fierljeppers, maar in de jaren 90 worden het er steeds minder. Het dieptepunt is in 1998; er zijn dan nog maar 36 actieve fierljeppers. Daarna stijgt het aantal mensen dat de sport beoefenen gelukkig weer. Anno 2017 telt ons land ongeveer 550 mensen die zijn aangesloten bij een polsstokverspring-vereniging. Hoe deze stijging van het aantal fierljeppers is verlopen, ziet u in onderstaande grafiek.

img_2806

De explosieve stijging heeft vooral te maken met het feit dat steeds meer mensen buiten Friesland aan de sport doen. Zo wonen er maar liefst 400 van de 550 polsstokverspringers in de provincies Utrecht en Zuid-Holland.

Wedstrijden

Veel van de 600 geregistreerde fierljeppers doen mee aan wedstrijden die voornamelijk in de zomer worden georganiseerd. Ook is er ieder jaar het Nederlands kampioenschap fierljeppen. Hoe het er tijdens de wedstrijden ongeveer aan toe gaat, ziet u op de foto’s hieronder.
NK FierljeppenFK Fierljeppen

Fierljeppen in Hallo Nederland

Op zaterdag 9 september 2017 is de laatste fierljep-wedstrijd van het huidige seizoen. Daarom besteedt het MAX-programma Hallo Nederland aandacht aan de sport in hun uitzending van 8 september.

Hallo Nederland ziet u op vrijdag 8 september om 18.30 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer