De matroos en het meisje

Documentaire ‘De Matroos en het Meisje’ te zien bij MAX

De documentaire De Matroos en het Meisje van Erik Willems is in 2 delen te zien bij MAX. In deze documentaire volgen we Rudi in zijn zoektocht naar zijn verborgen familiegeschiedenis. Zijn moeder, destijds een 16-jarig meisje met een Joodse vader, wordt verliefd op een Duitse matroos en raakt zwanger van hem. Het is tevens een verhaal over een onthutsende liefdesgeschiedenis onder hoogspanning tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De Matroos en het Meisje

De Matroos en het Meisje, is het ongelooflijke verhaal over een Rotterdams meisje: Adriana Boonvang. Ze is destijds 16 jaar als ze in 1944 de Duitse Karl Leiprecht ontmoet. Hij is matroos bij de Kriegsmarine met standplaats Rotterdam. Adriana’s vader is Joods en pianist in het schnabbelcircuit. Hij komt uit een familie van bekende variété-artiesten die populair zijn in de jaren 20. Adriana raakt op 16-jarige leeftijd zwanger van Karl, maar ze verzwijgt haar Joodse achtergrond voor hem.

Moederschap verzwegen

Eind 1944 reizen Adriana en Karl samen naar een dorpje in Zuid-Duitsland, een gevaarlijke reis. Daar komt in maart 1945 zoon Heinz ter wereld. Kort daarop wordt Adriana naar Rotterdam teruggestuurd, en in een opvoedingsgesticht geplaatst. De baby blijft in Duitsland achter en ze verzwijgt haar moederschap. Ruim 2 jaar later pas zien de geliefden elkaar terug in Bad Waldsee. Baby Heinz is inmiddels een peuter en hij herkent zijn moeder niet meer.

Het liefdespaar trouwt en in 1955 komt zoon Rudi ter wereld. Er zijn spanningen en Rudi wordt vooral door zijn opa en oma in Rotterdam opgevoed. Opa Boonvang heeft vaak nachtmerries en wordt bovendien gillend wakker, herinnert Rudi zich nu. Pas bij de dood van zijn oma in 1991 komt Rudi er bij toeval achter dat zijn opa joods was.

Interview Adriana en Karl

In De Matroos en het Meisje volgen we de zoektocht van Rudi. Een zoektocht naar zijn verborgen familiegeschiedenis in Rotterdam, Amsterdam, een werkkamp in Drenthe, Wilhelmshaven, Auschwitz en Bald Waldsee. Ook bijzonder is dat in de documentaire Adriana en Karl ook zélf te horen zijn. Er is een geluidsband bewaard gebleven van een interview dat ze gaven aan Steffie van den Oord voor haar boek Liefde in Oorlogstijd.

De Matroos en het Meisje in Noord-Zuid-Oost-West is te zien op woensdag 11 oktober (deel 1) en woensdag 18 oktober (deel 2), om 18.30 uur bij MAX op NPO 2. 

(Foto: © NTB)

Geef een antwoord