gebaren

Dit is waarom we gebaren maken tijdens het praten

Elkaar begrijpen gaat vaak prima met alleen woorden, toch maken veel mensen tijdens het praten ook gebaren met armen en handen. Waarom eigenlijk?

Verschillende gebaren

Er bestaan allerlei soorten gebaren. Zo is het meestgebruikte gebaar misschien wel het wijsgebaar, maar zijn er ook gebaren die kunnen helpen bij het illusteren van een verhaal dat wordt vertelt. Ook worden gebaren soms gebruikt om iets te benadrukken, deze gebaren worden beat gestures genoemd. Door bij woorden die u wilt benadrukken een bepaald gebaar met uw handen of armen te maken, blijft een onderwerp vaak langer hangen bij de luisteraars en komt de spreker vaak overtuigender over.

Uit de oertijd

Het maken van gebaren tijdens het praten kan dus veel voordelen hebben, maar waar komt de gewoonte eigenlijk vandaan? volgens David Peeters, communicatie- en cognitieonderzoeker aan Tilburg University, maakt de mens mogelijk al honderdduizenden jaren gebruik van gebaren. “Het is een wat stereotype voorbeeld, maar als je met je groep op jacht bent, zijn gebaren wel zo handig. Ze maken geen geluid, je hoeft niet te schreeuwen”, legt de onderzoeker uit aan wetenschappelijk tijdschrift Quest. Daarnaast zijn gebaren vaak ook gemakkelijker te begrijpen dan woorden. “Er zijn theorieën die stellen dat we vroeger veel communiceerden met gebaren. Dan zijn onze gebaren eigenlijk een fossiel overblijfsel uit de oertijd.”

Handig

Nu we, anders dan in de oertijd, vaak wel dezelfde taal spreken als onze medemens zijn gebaren dus niet meer zo essentieel, maar nog wel altijd handig. Zeker met een mondkapje op is het soms lastig te horen wat iemand wil zeggen, dan kunnen gebaren net even een zetje in de goede richting geven.

Meer gebaren in mediterrane landen?

Als het over gebaren gaat is een veelgehoord verhaal dat mensen in mediterrane landen zoals Italië veel meer gebruik maken van gebaren tijdens het praten. Dit blijkt volgens Peeters echter een fabel. Mensen in mediterrane landen maken niet zo zeer meer gebruik van gebaren dan wij Nederlanders, maar zij maken hun gebaren vaak wel een stuk groter. Hierdoor valt het vaak net wat meer op.

(Bron: Quest, Tilburg University, Amayzine.nl)

Geef een reactie