Mac

Digitip: zet de Mac regelmatig écht uit

Veel bezitters van een Mac gebruiken vrijwel altijd de sluimerstand. Het is beter de Mac of MacBook regelmatig volledig uit te zetten.

Wat is de sluimerstand?

Een Mac staat in de sluimerstand nog steeds aan. Het scherm is weliswaar zwart, maar het systeem is op de achtergrond actief. Alle gebruikte programma’s staan nog open. Vanuit de sluimerstand kunt u meteen verdergaan. Dat gaat een stuk sneller dan een volledig uitgeschakelde Mac opstarten.

Nadelen sluimerstand

Een nadeel van de sluimerstand is dat het stroom kost, al is dat maar een beetje. Bovendien sluipen er soms foutjes in het besturingssysteem wanneer de Mac dag en nacht continu is ingeschakeld. Daardoor kunnen bepaalde programma’s niet meer goed werken en wordt de computer op den duur trager. Schakel de Mac daarom geregeld volledig uit of herstart ‘m als u ‘m meteen weer nodig heeft. Zo begint het systeem met een schone lei.

Mac uitschakelen of herstarten

Zo zet u het systeem volledig uit:

  • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo. Dat is het pictogram van de appel.
  • Klik op Zet uit.
  • Zet eventueel een vinkje voor ‘Heropen vensters bij opnieuw inloggen’. Als u de computer later weer aanzet, gaat u met dezelfde programma’s verder.
  • Klik op Zet uit.

Merkt u tijdens het computeren dat de Mac niet meer soepel werkt en wilt u nog verder met waar u mee bezig was? U kunt het systeem in dat geval herstarten. Het effect daarvan is hetzelfde als helemaal uit- en aanzetten, alleen werkt het sneller. Sluit hiermee achtergrondtaken volledig af en start een schone computersessie. Het werkt zo:

  • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo. Dat is het pictogram van de appel.
  • Klik op Herstart.
  • Zet eventueel een vinkje voor ‘Heropen vensters bij opnieuw inloggen’. U gaat dan met dezelfde programma’s verder.
  • Klik op Herstart.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Krisda / Shutterstock.com)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een antwoord