wifi

Digitip: wifi veilig gebruiken als u onderweg bent

Er zijn 2 manieren om buitenshuis met een mobiel apparaat het internet op te gaan. U kunt een internetabonnement afsluiten bij een provider. U maakt dan gebruik van het zogeheten 3G- en 4G-netwerk. Dit wordt door de provider via zendmasten verspreid over het gehele land en is dus overal beschikbaar. Dit is een veilige manier om buitenshuis te internetten. Op deze manier kunt u dus ook zonder gevaar gebruikmaken van bijvoorbeeld internetbankieren. Maar aan zo’n abonnement zijn natuurlijk wel kosten verbonden. Een andere manier om onderweg te surfen, is via wifi. Wifi is een draadloze internetverbinding. Veel mensen hebben zo’n verbinding thuis. Maar ook op steeds meer openbare plekken kunt u gebruikmaken van een wifi-netwerk. Maar is dat wel veilig?

Draadloze internetverbinding

In veel cafés, winkels, hotels en zelfs in het openbaar vervoer en op de camping kunt u het internet opgaan met behulp van wifi-hotspots (ook wel wifi-spots). Meestal is het gebruik van deze wifi-spots gratis, maar soms wordt er een klein bedrag gevraagd om in te kunnen loggen. Deze internetverbindingen zijn natuurlijk heel handig, want u kunt overal uw e-mail bekijken of de vertrektijd van de trein opzoeken. Maar ga hier met beleid mee om. Want experts zeggen dat openbare wifi-netwerken in principe onveilig zijn.

Open verbinding

Veel openbare wifi-spots hebben helemaal geen beveiliging en zijn open, zoals we dat noemen. Als u voor de draadloze internetverbinding geen wachtwoord hoeft in te vullen, weet u dat u te maken heeft met een open netwerk. Daar kunt u gewoon mee internetten, maar deze verbindingen worden als erg onveilig gezien. Kwaadwillenden kunnen met simpele software uw gegevens ‘afluisteren’. Internetcriminelen kunnen dus zonder veel moeite met u meekijken als u internet gebruikt via een onbeveiligde wifi-verbinding. Het advies is dan ook om zo min mogelijk gebruik te maken van dit soort open wifi-spots. Hoe handig het ook is.

Beveiligde verbinding

Er zijn ook beveiligde wifi-verbindingen. Ze kunnen op meerdere manieren beschermd worden. De ene bescherming is beter dan de andere. Maar in het algemeen geldt het volgende: bij een beveiligde wifi-verbinding hebt u een wachtwoord nodig om verbinding met internet te maken. De term ‘beveiligd’ is echter misleidend. Want niet alle verbindingen met een wachtwoord, zijn daarmee ook veilig. Zo wordt het wachtwoord bij openbare netwerken van bijvoorbeeld cafés aan iedereen gegeven. Het wachtwoord is dus ook beschikbaar voor internetcriminelen. En ook als u moet betalen voor toegang, is de verbinding niet extra veilig.

Nepspots

Naast het misbruiken van de echte wifi-verbindingen, zoals hierboven beschreven, kunnen kwaadwillende mensen ook een nep wifi-hotspot opzetten. De internetcrimineel maakt dan een wifi-hotspot aan die lijkt op een gewone wifi-hotspot. Hij maakt bijvoorbeeld in de buurt van Snackbar De Wereld een wifi-verbinding aan met de naam ‘Wifi De Wereld’. Iedereen die verbinding maakt met deze nepspot kan worden gevolgd. De crimineel krijgt vervolgens op zijn computer te zien wat de gebruiker doet. Daarnaast kan hij u omleiden naar een andere website dan waar u eigenlijk heen wilde. U krijgt bijvoorbeeld een namaakversie van de website van uw bank te zien en vult daar uw inlogcodes in. Zo komen de internetdieven aan uw internetbankiergegevens. Als u gebruikmaakt van een wifi-spot controleer dan altijd of het netwerk echt van de gelegenheid is die het lijkt aan te bieden. U kunt dat aan een medewerker vragen. Zo voorkomt u dat u verbinding maakt met een nepspot.

Veilig internetten buitenshuis

Bovenstaande klinkt een beetje griezelig. Kunnen we dan beter helemaal niet gebruikmaken van een openbare wifi-verbinding? Inderdaad, dat is volgens de kenners het beste. Maar we kunnen ons voorstellen dat u soms toch in een situatie zit dat u op een terras of op de camping iets op internet wilt opzoeken. Dat hoeft u ook niet te laten, maar wees u zich bewust van het volgende:

  • Als u het houdt bij algemeen surfen op het internet, zoals het nieuws lezen of de weervoorspellingen volgen, dan kunt u gerust het internet op via een wifi-verbinding. Op deze sites geeft u geen persoonlijke gegevens af waardoor u niet interessant bent voor internetcriminelen die eventueel ‘meekijken’.
  • Doe nooit via wifi echt privacy- en fraudegevoelige zaken, zoals internetbankieren, e-mailen, facebooken of gebruikmaken van uw DigiD. Wilt u wel buitenshuis internetbankieren, facebooken of e-mailen? Zet dan uw wifi uit en maak voor uw internetverbinding gebruik van het internetabonnement van uw provider. U gebruikt dan het veilige 3G- en 4G-netwerk.
  • Onthoud dat het gebruik van een app in het algemeen veiliger is dan het gebruik van een webdienst. U kunt bijvoorbeeld beter een bankierapp gebruiken dan bankieren via de website van uw bank. Veilig e-mailen en facebooken doet u in dat geval het beste met behulp van tweestaps-verificatie. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt erop neer dat u eenmalig uw apparaat registreert bij de dienst, zodat andere apparaten niet meer met uw inlog de dienst kunnen gebruiken.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie