sociale media

Digitip: wees verstandig op sociale media

Alles wat u op sociale media plaatst, is daar te lezen door andere mensen. Ga daarom verstandig om met netwerken als Facebook en Twitter.

Gedraag u netjes

Omgangsvormen zijn de smeerolie van onze samenleving. Als kind leren we van onze ouders hoe we ons moeten gedragen in het openbaar en tegenover andere mensen. Deze regels zijn voor het grootste deel ongeschreven, maar de meeste mensen houden zich eraan. Hetzelfde geldt op internet en op sociale media zoals Facebook en Twitter. Maar sommige mensen denken dat internet en de sociale media anonieme plaatsen zijn waar je vrijelijk kunt zeggen en doen wat je wilt. Dat is natuurlijk niet zo. Het uitgangspunt is: gedraag u zoals u dat in het echte leven ook doet. Wees beleefd en vriendelijk, maak geen beledigende opmerkingen over mensen en denk goed na over de gevolgen die het plaatsen van informatie op internet kan hebben.

Plaats niet zomaar iets

Alles wat u plaatst op sociale media, is daar te lezen door andere mensen. Al zijn het maar die handvol bekenden die u als Facebook-vriend heeft toegevoegd. Zij kunnen zien wat u heeft geplaatst, en wat er daarna mee gebeurt weet u niet. Zolang iets op u alleen betrekking heeft, is het uw eigen zaak. Maar als het om anderen gaat, moet u opletten. Een grap over iemand, een foto van een ander online zetten zonder om toestemming te vragen… mensen stellen dat niet op prijs. Het is zeker opletten geblazen met foto’s waar kinderen op staan. Mensen zetten die argeloos op Facebook. In theorie kan een schattige foto van een kleinkind eindigen op een kinderpornosite in een ander land. Plaats dus geen foto’s van andere mensen zonder dat zij daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven en kijk ook uit wat voor foto’s u deelt.

Een voorbeeld: u plaatst een onaardige opmerking over uw nicht op Twitter, met een foto erbij waar ze niet zo leuk op staat. De nicht wordt boos en belt huilend op. U besluit de tweet en de foto te verwijderen. Daarmee lijkt het klaar te zijn. Wat u echter niet weet, is dat iemand anders een schermafbeelding van het bericht en de foto maakte. Deze is geplaatst op een forum en zwerft nu over internet. U heeft er geen controle meer over. Iets op internet zetten is in een seconde gebeurd, iets eraf halen lukt vaak niet. Bedenk dus bij alles wat u plaatst wat ermee zou kunnen gebeuren. Bij twijfel, niet doen.

Wees niet te openhartig

Wees voorzichtig met informatie over uzelf op sociale media. Zoals informatie over wanneer u wel of niet thuis bent, of iets over anderen. ‘Even plantjes water geven bij de kinderen die in Frankrijk zitten’ klinkt misschien onschuldig, maar ook inbrekers zitten op sociale media. Zet uw adres, telefoonnummer, mailadres en bankrekeningnummer niet op openbare sites en ook niet op Facebook of Twitter.

Op Facebook bepaalt u zelf wie uw berichten kan lezen. Stel dit zo in dat alleen Facebook-vrienden ze kunnen lezen. En laat alleen mensen die u kent toe als Facebook-vriend. Dan kunt u op Facebook rustig een foto delen vanaf uw vakantieadres.

In het artikel Facebook: privacy en veiligheid leest u onder ‘Bepaal wie uw informatie mag zien’ hoe u de instellingen aanpast.

Regel uw privacy

Op internet gedraagt u zich dus net als in het echte leven. Let goed op wat u plaatst, betrekt er geen andere mensen in en let op uw privacy en die van iemand anders. Want wat u op Facebook deelt, is zichtbaar voor anderen. Hoe het precies zit met privacy en veiligheid op Facebook, leest u in het artikel Facebook: privacy en veiligheid.

(Bron: SeniorWeb) 

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie