muiswieltje

Digitip: wat kan een muiswieltje allemaal?

Bij een tekstdocument of internetpagina komt het muiswieltje goed van pas. Scrollen, klikken en in- of uitzoomen. Met het wieltje kan het allemaal.

Scrollen

De meeste muizen hebben een wieltje. Het zit tussen de linker- en rechtermuisknop. Het muiswieltje heet ook wel het scrolwieltje. Dat verwijst naar de meest gebruikte functie van het wieltje; scrollen. Dat begrip komt van het Engelse woord scroll, boekrol. Met het wieltje beweegt u door een document alsof het een boekrol is. Rol met een vinger over het wieltje naar onderen of boven. De pagina op het scherm schuift naar boven of onderen. Dat werkt op een internetpagina, maar ook bij een tekstdocument.

Zoomen

Het muiswiel heeft nog een verborgen trucje: in- of uitzoomen op een webpagina. Houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai het wieltje van de muis. Inzoomen kan door het wieltje van u af te draaien. Uitzoomen kan door het wieltje naar u toe te draaien.

Klikken

De meeste muiswieltjes kunnen niet alleen draaien. Ze kunnen ook klikken. Klik tijdens het internetten met het muiswieltje op een link. Dan opent de pagina achter de link standaard in een extra tabblad.

Elke maand geeft MAX Vandaag u handige tips over het gebruik van digitale media. Bekijk welke Digitips wij nog meer voor u hebben. 

(Bron: SeniorWeb. Foto: Shutterstock.com)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een reactie