Digitip: wat is VPN en wat kan ik ermee?

Een VPN maakt van elke bestaande internetverbinding een veilige, niet te onderscheppen, verbinding. Handig voor onderweg.

Wat is VPN?

VPN is een afkorting en staat voor Virtual Private Network. In goed Nederlands betekent het Virtueel Particulier Netwerk. Maar wat is dat dan? Welnu, een VPN zorgt voor een beveiligde, versleutelde en anonieme verbinding tussen gebruiker en internet. De data die via deze verbinding lopen, kan niemand onderscheppen. Dus de gebruiker is veilig voor hackers en andere partijen die graag meekijken.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Er zijn verschillende redenen om te internetten via VPN. De belangrijkste zijn:

  • Wifi buitenshuis
    Een VPN-verbinding is versleuteld en beveiligd. Niemand kan het internetverkeer dat via een VPN-verbinding loopt, afluisteren of onderscheppen. Dus onderweg, in binnen- en buitenland, kan men via VPN zonder kopzorgen gebruikmaken van openbare wifi-verbindingen.
  • Anonimiteit
    Een VPN-verbinding garandeert anonimiteit. Dus wie niet graag gevolgd wordt kan internetten via VPN. Zodra u op een site inlogt, wordt u natuurlijk wel door die site herkend aan uw inloggegevens.
  • Geografische beperkingen
    Sommige diensten verlangen dat de gebruiker zich bevindt in het land waar het abonnement op de dienst is afgesloten. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk op vakantie in de VS te kijken naar Netflix of Ziggo GO. Een VPN-verbinding lost dit op. Daarmee kunt u namelijk een verbinding opzetten die uit Nederland lijkt te komen. De gebruiker kan zo in elk willekeurig land genieten van zijn abonnement op online diensten.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN werkt altijd over een bestaand internet-netwerk. U hebt dus om te beginnen verbinding met internet nodig. Dat kan via wifi of via een mobiel netwerk van een provider (waarvoor een abonnement nodig is). VPN zelf levert geen internet. Het maakt gebruik van een bestaande internetverbinding, om daarin een super beveiligde verbinding te maken.

Verder is om een VPN-verbinding te kunnen maken over het algemeen een app nodig (op de tablet/smartphone) of moet er een programma worden geïnstalleerd (op de computer).

Hoe krijg je het?

Er zijn diverse aanbieders van VPN-abonnementen. Gratis VPN-diensten bestaan, maar zijn over het algemeen af te raden voor gebruikers zonder veel voorkennis. Dus wie VPN wil gebruiken, is aangewezen op een betaald abonnement.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn.

Geef een antwoord